burger

Звіт за результатами електронних консультацій з громадськістю щодо проєкту Концепції розвитку та популяризації кримськотатарської мови на період до 2032 року

Опубліковано 19 Квітня 2021 року, о 12:27

Збройна агресія Російської Федерації проти України, тимчасова окупація Автономної Республіки Крим та м. Севастополя спричинили погіршення стану кримськотатарської мови до рівня, який згідно з оцінками експертів НАН України відповідає рівню «критичний».

Наслідком агресії стало ускладнення доступу до освіти мовою корінного народу, звуження сфер її використання, вимушений виїзд частини носіїв кримськотатарської мови до інших регіонів України з подальшим дисперсним розселенням, тенденція до перетворення значної частини кримськотатарської мовної спільноти на російськомовних монолінгвів.

Головна проблема, яка має бути вирішена – створення умов для ревіталізації кримськотатарської мови до безпечного рівня шляхом відповідного законодавчого, інституційного, організаційного, фінансового, інформаційного та іншого забезпечення її функціонування як мови одного з корінних народів України, на розширення сфер її застосування, заохочення до її вивчення громадян України незалежно від етнічної належності, популяризацію серед різних вікових груп, особливо серед молоді, що не тільки сприятиме збереженню і розвитку унікального соціокультурного явища, чинника самоідентичності і самовідтворення корінного народу, але й забезпечить додаткові передумови для відновлення територіальної цілісності і державного суверенітету Україні у міжнародно визнаних кордонах.

З метою створення умов для вільного розвитку кримськотатарської мови, Мінреінтеграції, після попередніх консультацій з органами влади, експертами НАН України, освітянами, Меджлісом кримськотатарського народу, представниками медіа, неурядових організацій та окремими експертами, розроблено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку та популяризації кримськотатарської мови».

Метою Концепції є визначення базових підходів та основних напрямів розроблення Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022—2032 роки для створення нормативно-правових, інституційних, організаційних та інших умов ревіталізації мови, розширення сфери її застосування, реалізації мовних прав носіїв кримськотатарської мови, підвищення престижу мови корінного народу як засобу комунікації, сприяння деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя після її повернення в єдиний конституційний простір України.

З метою проведення консультацій з громадськістю, проєкт Концепції було розміщено на офіційному сайті Мінреінтеграції.

Учасники консультацій мали можливість надіслати свої пропозиції на електронну адресу: [email protected].

Консультації з громадськістю проводилися у формі електронних консультацій, участь в яких взяли 6 представників громадськості.

Частина запропонованих пропозицій враховані Мінреінтеграції, деякі враховані частково або не враховані. Крім того, частина зауважень буде взята до уваги під час напрацювання проєкту Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022 – 2032 роки та плану заходів з її реалізації, які будуть розроблені на виконання Концепції.

Результати розгляду пропозицій оформлено в таблицю пропозицій до проєкту Концепції (додається).