burger

Звіт за результатами електронних консультацій з громадськістю щодо проєкту Закону України «Про засади державної політики перехідного періоду»

Опубліковано 9 Липня 2021 року, о 11:29

За роки протидії збройній агресії Російської Федерації проти України Верховна Рада України ухвалила низку базових законів, які так чи інакше регулюють державну політику щодо Криму та Сходу України. Різні закони з’являлись у різні роки збройної агресії Російської Федерації проти України і були спробами відповіді на неї з боку нашої держави. Якщо спочатку законодавство було спроєктоване як тимчасовий захід, бо здавалось, що проблема (принаймні, на Сході України) буде вирішена швидко, то з часом регулювання набувало все більш фундаментальних рис, проте залишилось нагромадженням різних бачень розв’язання проблем.

Чинне законодавство містить велику кількість неузгодженостей як в термінах, так і в підходах, а спорадичні зміни до нього для зовнішнього спостерігача створюють враження непослідовності державної політики. Тоді як державна політика щодо Сходу України та Криму має бути послідовна, цілісна і зрозуміла всім громадянам та міжнародним партнерам України, які підтримують нашу державу в боротьбі з державою-агресором.

Виходячи з цього, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з метою належного законодавчого врегулювання державної політики перехідного періоду — комплексу заходів із протидії збройній агресії Російської Федерації проти України, відновлення територіальної цілісності України та забезпечення державного суверенітету України, відновлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях, подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України, реінтеграції тимчасово окупованих (деокупованих) територій та їхніх мешканців, розбудови сталого миру та неповторення окупації розробило проєкт Закону України «Про засади державної політики перехідного періоду».

Важливим завданням законопроєкту є закріплення основних цінностей для державної політики перехідного періоду: пріоритет людини (її гідності, прав і свобод) в поєднанні з недоторканністю державного суверенітету та територіальної цілісності. Існування України є гарантією захисту людей та ідеалів свободи від можливих зазіхань.

З метою проведення консультацій з громадськістю, проєкт Закону було розміщено на офіційному сайті Мінреінтеграції.

Консультації з громадськістю проводилися у формі електронних консультацій, участь в яких взяли: неформальна Коаліція організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих від конфлікту осіб: Центр прав людини ZMINA, БФ “Право на захист”, ГО “КРИМСОС”, ГО “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, Кримська правозахисна група, ГО “Донбас-СОС”, БФ “Восток-СОС”; Громадська спілка “Українська Гельсінська спілка з прав людини”, Група установ ООН в Україні та Представництво Норвезької ради у справах біженців в Україні.

Значна частина запропонованих пропозицій враховані Мінреінтеграції, деякі враховані частково (редакційно) або не враховані. Крім того, частина зауважень буде взята до уваги під час напрацювання подальших законопроєктів, що будуть розроблятися для імплементації державної політики перехідного періоду.

Результати розгляду пропозицій оформлено в таблицю пропозицій до проєкту Закону (додається).