burger

Звільнення українців, яких незаконно утримують на ТОТ – головна тема зустрічі Ірини Верещук з главою Червоного Хреста в Україні

Опубліковано 25 Листопада 2021 року, о 17:28

Сьогодні, 25 листопада 2021 року, відбулася зустріч Віце-прем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук з главою Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні пані Флоранс Жіллетт.

Сторони обговорили співпрацю у гуманітарних напрямках і, зокрема, доступ до осіб, які утримуються в полоні на непідконтрольній території. Ірина Верещук висловила переконання, що підтримка з боку Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста, постійне порушення на міжнародних майданчиках питання про звільнення українських громадян, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях, сприятиме боротьбі за права українських громадян та їх якнайшвидшому звільненню.

Крім того Віце-прем’єр-міністр України додала, що наразі ведеться активна робота щодо надання можливості МКЧХ в Україні проводити моніторингові візити до в’язниць на окупованих територіях для відновлення порушених прав наших громадян та надання їм належної медичної допомоги.

Зазначимо, що забезпечення доступу МКЧХ до усіх утримуваних осіб є одним із зобов’язань Паризького саміту у Нормандському форматі, що відбувся у грудні 2019 року. Дії окупаційної адміністрації порушують норми міжнародного права, зокрема Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 року.

Ще одним важливим напрямком роботи МКЧХ є пошук зниклих безвісти та підтримка їхніх сімей. Досвід МКЧХ у цій сфері є дуже важливим для України. За офіційними даними понад 800 осіб вважаються зниклими безвісти внаслідок конфлікту на Донбасі. Фактично ця цифра може бути значно більшою.

Насамкінець зустрічі Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук висловила готовність до подальшого активного діалогу та об’єднання зусиль Мінреінтеграції та Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні задля посилення співпраці у сфері захисту прав і свобод українців на тимчасово окупованих територіях.

Довідково. Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні поширює знання про міжнародне гуманітарне право, підтримує його запровадження на національному рівні, контролюючи його дотримання і нагадуючи сторонам у конфлікті про їхні зобов’язання. В Україні МКЧХ допомагає людям, які постраждали в результаті конфлікту на Сході країни, і підтримує роботу Товариства Червоного Хреста України.