burger

Мінреінтеграції презентувало напрацювання щодо створення системи моніторингу і документування порушень прав людини на ТОТ

Опубліковано 1 Грудня 2021 року, о 12:35

Експертна рада Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України представила напрацювання щодо створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених упродовж збройної агресії Російської федерації.

«Наше завдання – напрацювати методологію документування, прописати вимоги до створення такої бази даних. Це програмний продукт, який накопичує, аналізує та систематизує дані, якими зможуть користуватися різні державні органи. Ми проводимо з ними робоче обговорення і маємо завдання створити таку комунікаційну платформу, де кожен по своїй частині, поділиться вимогами й очікуваннями, аби довести задум до реалізації. До створення цієї бази даних звісно ж долучаються і наші колеги з правозахисних організацій», – заявив голова Національного центру розбудови миру Мінреінтеграції Олександр Смирнов.

Презентацію провели у приміщенні інформаційного агентства Укрінформ. Співорганізаторами стали Мінреінтеграції та Українська Гельсінська спілка з прав людини. Також до заходу долучилися делегат від Представництва Президента в АР Крим Сергій Скрипник, експерт Truth Hounds Роман Авраменко та правозахисні організації, що документують порушення прав людини під час війни, серед яких Восток SOS, Кримська правозахисна група та інші.

Нагадаємо, у липні 2021 року наказом Мінреінтеграції була створена експертна рада, яка займається розробкою державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених упродовж збройної агресії Російської федерації. До неї увійшли представники державних органів влади і всіх правозахисних організацій, які працюють на території України.