burger

З серпня по листопад 2021 року понад 130 ВПО отримали нове тимчасове житло

Опубліковано 6 Грудня 2021 року, о 16:20

У період із серпня по листопад 2021 року 26 родин внутрішньо переміщених осіб отримали ключі від тимчасового житла, виділеного територіальними громадами, зокрема, за рахунок субвенції з державного бюджету за програмою 70/30. Таким чином житло отримали 135 внутрішньо переміщених осіб.

За цей період помешкання для ВПО виділили 17 територіальних громад:

Вінницької області: Дашівська селищна територіальна громада;

Дніпропетровської області: Слобожанська селищна територіальна громада; Іларіонівська селищна територіальна громада;

Донецької області: Авдіївська міська територіальна громада,

Добропільська міська територіальна громада, Краматорська міська територіальна громада;

Житомирської області: Овруцька міська територіальна громада, Андрушівська міська територіальна громада;

Запорізької області: Новобогданівська сільська територіальна громада;

Луганської області: Старобільська міська територіальна громада;

Миколаївської області: Веселинівська селищна територіальна громада, Первомайська міська територіальна громада;

Полтавської області: Оржицька селищна територіальна громада;

Харківської області: Первомайська міська територіальна громада;

Хмельницької області: Волочиська міська територіальна громада;

Чернігівської області: Бобровицька міська територіальна громада, Городнянська міська територіальна громада;

Крім того, 15 листопада 2021 р. за фінансової підтримки Європейського інвестиційного банку у Краматорську Донецької області відкрили гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб, розрахований на 17 квартир (15 однокімнатних та 2 двокімнатні). Ключі від квартир вручили 55 внутрішньо переміщеним особам.

Загалом, станом на грудень 2021 року на формування фондів тимчасового житла для ВПО з державного бюджету виділено понад 113 мільйонів гривень. Участь в отриманні субвенції взяли 94 громади з 23 областей України.

На реалізацію програми надання ВПО житла у тимчасове користування Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України надає субвенцію місцевим бюджетам на придбання такого житла. Постановою Кабінету Міністрів України від 04 жовтня 2017 р. № 769 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України» передбачено співфінансування – 30% з місцевого бюджету та 70% із державного бюджету – на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт житла для надання у тимчасове користування ВПО.

Важливо: усі внутрішньо переміщені особи можуть отримати житло для тимчасового проживання. Перелік необхідних документів для взяття на облік та порядок отримання житла доступні за посиланням.  

Нагадаємо, 17 листопада Кабінет Міністрів України на своєму засіданні розподілив субвенцію з державного бюджету та направив понад 13 млн гривень на придбання житла внутрішньо переміщеним особам.

Крім того, у жовтні на ці ж цілі було направлено ще майже 22 млн гривень.

Мінреінтеграції також закликає громади активніше брати участь та направляти на розгляд пропозиції щодо отримання субвенції на придбання житла для ВПО.