burger

“Обираємо своє майбутнє”: відбувся форум для слухачів реінтеграційних курсів 2021 року

Опубліковано 10 Грудня 2021 року, о 18:01

Сьогодні в місті Києві відбувся форум для слухачів реінтеграційних курсів 2021 року “Обираємо своє майбутнє”. 

Форум організовано Мінреінтеграції за підтримки Представництва Управління Верховного Комісара у справах біженців в Україні та громадською організацією “Українська академія лідерства”.

Основна ціль форуму – презентація молоді з тимчасово окупованих територій України та лінії розмежування можливостей, які можна отримати на вільній території України, активація їх лідерського потенціалу, а також створення комунікативної платформи для спілкування та напрацювання рекомендацій, спрямованих на реінтеграцію молоді, для їх подальшої реалізації.

Захід відкрили заступниця Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук та заступник Представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Махір Сафарлі.

“Будь-яка політика держави не є абстрактною, вона є з конкретною метою. І ця мета одна – ми бачимо наше спільне майбутнє тільки з вами. Неважливо наше географічне походження. Важливо тільки те, що ми є єдиними, коли ми разом, ми є силою. Відповідно будь-які знання, які ви здобудете в університетах України, вони в першу чергу важливі для майбутнього українського суспільства, для кожного з нас”, – зазначила Інна Драганчук.

Так для учасників провели лекції з молодіжного лідерства, розповіли про волонтерські ініціативи, що підтримують молодь з ТОТ, а також про можливості самоосвіти та самореалізації на вільній частині України.

Діти мали змогу послухати історії успіху молодих людей з числа ВПО, які після завершення навчання в українських ЗВО залишились жити на вільній території України і змогли побудувати успішну кар’єру та самореалізуватися.

Крім того, для учасників організували роботу в групах, в результаті якої діти сформували чіткі відповіді на питання про те, які виклики зараз існують для молоді з ТОТ, як згуртувати майбутніх абітурієнтів та як державі побудувати комунікаційний “місток” для молоді з ТОТ.

Нагадаємо, у 2021 році Мінреінтеграції започатковано програму щодо підготовки, забезпечення та проведення безоплатного навчання на курсах (відділеннях) з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти молоді з числа осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, територія населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, яка у поточному навчальному році завершила здобуття повної загальної середньої освіти.

Підготовчі курси запроваджено на базі 15 закладів вищої освіти. Загалом на підготовчі курси зараховано 199 осіб.

Навчання на підготовчих курсах для молоді тривало з 29 червня по 31 серпня 2021 року. Під час проходження підготовчих курсів слухачі отримували стипендію у розмірі 4 588,0 грн, забезпечувалися гуртожитком та залучалися до заходів психологічного, культурно-освітнього і спортивного спрямування.