burger

Розпочав роботу Український національний центр розбудови миру

Опубліковано 15 Грудня 2021 року, о 20:16

Відсьогодні, 15 грудня 2021 року розпочинає свою роботу Український національний центр розбудови миру, який було створено Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Захід відбувся за участі Віце-прем’єр-міністра — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, міністра юстиції Дениса Малюська, Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції Дмитра Лубінця та інших високопосадовців. Мета новоствореного центру – координація діяльності в сфері розбудови миру, подолання наслідків збройного конфлікту та моніторинг і документування порушень прав людини, норм міжнародного права та шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

«Філософія цього Центру це два слова, які є основними саме у розбудові миру – це відновлення справедливості і довіра людей з ТОТ», – зазначила Ірина Верещук. 

Вона також наголосила, що Мінреінтеграції вже має низку напрацювань та напрямків, за якими буде працювати новостворений Центр. На 2022 рік припаде період становлення Центру, наповнення його змістом, пошуку інструментів, в тому числі позабюджетних.

У цьому питанні віце-прем’єр-міністр розраховує на допомогу міжнародних організацій, які вже долучилися до процесу створення Центру.

«Я хочу подякувати Президенту України Володимиру Зеленському, бо завдяки його політичній волі ідея Українського національного центру розбудови миру наразі втілена в життя. Також, дякую Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, бо він як керівник Уряду зробив потрібні кроки для відкриття центру. І звісно ж хочу подякувати нашим організаціям – міжнародним, правозахисним, місцевим. Ми щиро сподіваємось на співпрацю в подальшому»,- резюмувала Ірина Верещук. 

Довідково. Державне підприємство «Український національний центр розбудови миру» створене Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з метою виконання підпункту 6 пункту 1 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 червня 2021 року «Про деякі питання активізації процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях». Мета новоствореного центру – координація діяльності між різними державними органами та суспільством у сфері розбудови миру, зміцнення соціальної згуртованості, єдності та стійкості українського суспільства подолання наслідків збройного конфлікту та моніторинг і документування порушень прав людини, норм міжнародного права та шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Російської Федерації.