burger

Дослідження стану зрошувальної системи та якості ґрунтів почалося в Луганській області

Опубліковано 21 Грудня 2021 року, о 16:16

Компанія УкрАгроКонсалт почала збір зразків води та ґрунту для створення агрохімічних паспортів земель фермерських господарств, що працюють у Щастинській, Старобільській, Білокуракинській, Троїцькій та Новоайдарівській територіальних громадах Луганської області.

Окрім цього науковці провели інвентаризацію іригаційних каналів області для проведення подальших заходів з реконструкції та обслуговування зрошувальних систем, які можна буде використовувати для ефективного вирощування сільгоспкультур та адаптації систем землеробства до змін клімату.

“Загальна площа зрошуваних земель на підконтрольній території Луганської області складає 17,3 тис. га. Але внаслідок збройної агресії РФ, розкрадання дощувальних машин, двигунів насосних станцій, трубопроводів та здачі їх на металобрухт в регіоні фактично залишився мізер. Поливається лише 1,7 тис. га, а це вдесятеро менше від існуючих площ. Відновлення зрошувальної системи дасть фермерам можливість адаптуватися до змін клімату з посухами та суховіями, аби бути конкурентними у цих умовах”, – каже Ольга Мозгова, представниця компанії УкрАгроКонсалт.

Компанія УкрАгроКонсалт на підтримку проєкту “Східна Україна: возз’єднання, відновлення, відродження” (Проєкт 3В) проведе дослідження щодо впровадження кліматично оптимізованого сільського господарства у Луганській області. Дослідження здійснюватиметься в рамках співпраці з Цільовим фондом багатьох партнерів з відновлення та розбудови миру в Україні.

Експерти компанії мають дослідити стан іригаційних систем регіону, провести комплексний аналіз ґрунтів, зібрати дані для геопросторового картографування зрошувальних систем, які функціонують в області, проаналізувати дані та прогнози, пов’язані зі зміною клімату, зокрема опади, температуру та рівень ґрунтової вологи та підготувати для агровиробників Луганської області рекомендації, як саме планувати свій бізнес з врахуванням майбутніх змін клімату та впливу на сільське господарство області.

Компанія УкрАгроКонсалт працює з 1994 року та надає консультації з бізнес-планування, техніко-економічні обґрунтування, прогнозування українського ринку агровиробництва. В рамках дослідження для Проєкту 3В УкрАгроКонсалт працюватиме у консорціумі з Інститут зрошуваного землеробства НААН України та ТОВ “Прайм Лаб Тек”.