burger

Уряд спростив процедуру визнання осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії Рф проти України

Опубліковано 23 Грудня 2021 року, о 17:01

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 23 грудня 2021 року ухвалив постанову, якою вдосконалив Порядок здійснення соціального і правового захисту осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Раніше звільнені з полону громадяни могли отримати право на грошову допомогу від держави лише у разі включення до списку Служби безпеки України після звільнення. Уряд вилучив цю норму з Порядку і спростив процедуру визнання осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії Рф проти України.

Таким чином, відповідна міжвідомча комісія зможе розглядати усі заяви, які надійдуть від осіб, що були звільнені з полону, починаючи з 2014 року.

«Цими змінами ми «відв’язали» правовий статус наших політв’язнів від списків СБУ. Постанова Уряду спрощує процедури та робить їх більш справедливими. Дякую всім, хто працював над цією постановою», – сказала Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Мінреінтеграції продовжує роботу з вдосконалення законодавства, виявлення проблем, що виникають у громадян у процесі реалізації їх прав і їх усунення.

Упродовж 2021 року проведено 11 засідань міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов’язаних з визнанням осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, та здійсненням заходів, спрямованих на їх соціальний захист. За їх результатами комісія визначила одноразову грошову допомогу для 421 особи, які були звільнені з російського полону з 2014 року. 376 осіб вже отримали кошти, ще 43 отримають допомогу найближчим часом.

Порядок соціального і правового захисту осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1122.