burger

Ірина Верещук: «Наразі питання конвалідації має не лише юридичну, а й політичну складову»

Опубліковано 28 Грудня 2021 року, о 12:53

Віце-прем’єр-міністр — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук провела нараду з напрацювання законодавства для громадян, які постраждали від російської окупації за участі міністра юстиції Дениса Малюськи, голови профільного парламентського комітету Дмитра Лубінця, а також представників експертних та громадських організацій.

Мова йшла про запровадження процедури конвалідації для правочинів, які здійснюються на окупованих територій України.

Як відомо, наразі на ТОТ проживає декілька мільйонів людей, які вчиняють різні правочини, серед яких складання заповітів, купівля, продаж, оренда тощо. Однак чинне українське законодавство не визнає їх, що створює низку труднощів для громадян, які хочуть проживати на вільній території України.

«Ми не можемо і не будемо жодним чином визнавати легітимність російської окупаційної влади в Криму та на Донбасі. Разом з тим, ми не можемо виштовхувати наших людей з українського правового простору. Бо це суперечить людино центричному вектору нашої політики реінтеграції тимчасово окупованих територій», – наголосила Верещук.

Так, передбачається запровадити законодавче регулювання конвалідації правочинів, недійсність яких виникла внаслідок їх вчинення на ТОТ. Дана процедура не буде визнавати правочини, які здійснюються на ТОТ, але буде враховувати сам факт їх. Зокрема йдеться про: документи про народження, шлюб та інші акти цивільного стану; документи про освіту та професійну кваліфікацію; заповіти, угоди з нерухомості та інші правочини.

За словами Ірини Верещук, наразі питання конвалідації має не лише юридичну, а й політичну складову. Зокрема вона заявила, що Україна має створити таке нормативне поле, яке дозволятиме нашим громадянам залишатись у правовому просторі нашої держави.

«Це і є справжня реінтеграція. Пам’ятаймо, що Росія проти нас веде гібридну війну. В юридичному просторі в тому числі. Тому, кроки, які покращать життя наших людей, допоможуть перемогти у цій війні», – резюмувала вона.