burger

Ірина Верещук і голови громад Донеччини обговорили низку проблемних питань та напрацювали дорожню карту подальшої співпраці

Опубліковано 21 Січня 2022 року, о 12:00

Під час робочої поїздки на Донеччину Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук провела нараду з головами територіальних громад Донецької області у Краматорську.

У нараді взяли участь голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, його заступники, міські голови, очільники міських, селищних військово-цивільних адміністрацій.

«Ми приїхали сюди для того, щоб побачити реальну картину, реальний стан справ. За результатами зустрічей інформацію буде узагальнено. Її спрямують на подальше опрацювання в Уряд та Верховну Раду. Ми не боїмось критики, тому готові чути навіть політичні проблеми, якщо їх вирішення в подальшому позитивно впливатиме на розвиток громад», – зазначила Ірина Верещук.

Окрему увагу було приділено проблемним питанням територіальних громад у контексті забезпечення видатків на компенсацію витрат на безкоштовне харчування дітей внутрішньо переміщених осіб та неповнолітніх, які мають статус дитини, постраждалої внаслідок військових дій і збройних конфліктів.

Також обговорили хід реалізації проєктів у межах Надзвичайної кредитної програми Європейського інвестиційного банку. Ірина Верещук зазначила, що наразі Уряд опрацьовує питання звільнення громад Донецької та Луганської областей від сплати податку на додану вартість під час реалізації заходів цього проєкту. Вона також висловила сподівання, що зміни до відповідної постанови будуть внесені найближчим часом і громади зможуть втілити проєкт максимально ефективно.

Ще одним пунктом порядку денного стала проблематика компенсаційних виплат ВПО за втрачене житло на ТОТ. Зокрема, голова Донецької ОДА Павло Кириленко наголосив, що завдяки активній роботі Міністерства програма з виплат за зруйноване житло зрушила з місця і має свої позитивні результати.

«Наразі проблемним питанням залишається надання компенсацій за житло, втрачене на тимчасово окупованих територіях», – додав Кириленко.

Як підсумок наради, її учасники напрацювали дорожню карту подальшої співпраці.