burger

Ірина Верещук: «У Харкові почнеться будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб за новою програмою»

Опубліковано 21 Січня 2022 року, о 15:00

21 січня 2022 року Віцепрем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук перебуває на Харківщині з робочим візитом. Одна з актуальних тем цієї поїздки – вирішення проблематики з розміщенням внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до даних Департаменту соціального захисту населення, в Харківській області на обліку перебуває 137 984 ВПО. Для багатьох з них досі чутливим є питання забезпечення власним житлом.

«Ви бачите, що проблема є і треба про неї говорити вголос. Я 27 січня зустрічаюсь із Анкою Фельдгузен – Надзвичайним і Повноважним Послом ФРН в Україні – і хочу розповісти, що сама побачила, поділитися цим. А які рішення ухвалювати – це вже залежить від нас усіх. Міністерство економіки Німеччини вже розглядає імовірність нового проєкту. Лише 12% внутрішніх переселенців забезпечені житлом. Тому будемо вдячні, якщо ви зі своєї сторони підтримаєте цей проєкт і ми почнемо з Харкова. Тут ця ініціатива стартувала 2015-го, ви взяли весь удар на себе, а тепер маєте отримати окрему допомогу і держави, і німецької влади також, – зазначила Ірина Верещук, звертаючись до представників влади регіону. – У нас є цільова програма, яка передбачає такий формат співфінансування: 70% дає державний бюджет, а 30% – місцевий. Ми починаємо першу чергу саме за цією програмою, адже на її реалізацію вже є кошти».

Модульне, або так зване транзитне містечко, розраховане на 488 місць, було відкрите на Харківщині у січні 2015 року за сприяння Уряду Німеччини. За весь час його існування, було прийнято 654 ВПО, а також народилося 24 дитини. Наразі у містечку перебувають 175 осіб, з них 70 – неповнолітні. Понад 90% розміщених там людей – пільгові категорії громадян (малозабезпечені, одинокі матері, особи з інвалідністю).

В області функціонує 14 місць компактного проживання для понад 400 ВПО. За рахунок субвенції державного бюджету у 2020 році трьома громадами (Олексіївською, Близнюківською, Первомайською) придбано 7 житлових приміщень, в яких нині мешкають 24 мешканці.

«Дуже важливо, що держава надає фінансування для реалізації такого актуального проєкту. Вирішення питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб актуально для всієї Харківської області», – зауважив голова ХОДА Олег Синєгубов.

Також у межах реалізації проєкту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури (УФСІ VІ)» за підтримки Міністерства економічного розвитку та співробітництва ФРН (BMZ) та Кредитної установи для відбудови (KfW) у Харківській області затверджено 2 мікропроєкти для створення житлових умов для ВПО у містах Чугуїв та Ізюм. Наразі там тривають ремонтно-будівельні роботи.