burger

Ірина Верещук: «Війна не закінчиться ніколи, якщо ми не знайдемо формули успіху для Донецької та Луганської областей»

Опубліковано 21 Січня 2022 року, о 11:00

20 січня 2022 року відбулася робоча поїздка Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук на Донеччину.

Так, Ірина Верещук, серед інших локацій, відвідала Краматорськ, де з головою Донецької обласної держадміністрації Павлом Кириленком та представниками місцевих бізнес-кіл відбувся круглий стіл.

Під час заходу Ірина Верещук презентувала законопроєкт, ухвалення якого відкриває можливість розвитку економічного потенціалу Донецької та Луганської областей. Зокрема, вона розповіла про низку інновацій, серед яких – створення Фонду консорціумного фінансування, страхування воєнно-політичних ризиків для бізнесу, формування територій пріоритетного розвитку та активізація програм навчання і перепідготовки населення.

«Ми маємо для себе визначити чи перебувають території Донецької та Луганської областей в особливому фокусі держави, чи це лише порожні казки. Всі мають розуміти, що війна не закінчиться ніколи, якщо ми не знайдемо формули успіху для цих регіонів, бо саме люди завершують війни», – наголосила Ірина Верещук.

Обговоривши ключові можливості, підприємці регіону підтримали необхідність впровадження такого законопроєкту. Водночас діалог дозволив конкретизувати проблеми, вирішення яких вимагає негайних дій. Зокрема мова йде про:

• Проблеми кредитування в громадах Донеччини та Луганщини;

• Відсутність страхування ризиків для підприємців;

• Підвищення тарифів на комунальні послуги, зокрема електроенергію, що в свою чергу призводить до зростання собівартості продукції, що виробляється;

• Недостатнє інформування щодо впровадження програмного продукту РРО для ФОПів;

• Складність утримання робочих кадрів у регіоні після завершення програм навчання/перенавчання;

• Значний гендерний розрив, що відображається зокрема у нерівності в оплаті праці.