burger

Ірина Верещук: міжнародні партнери виділять 35 млн фунтів стерлінгів на відновлення Донбасу

Опубліковано 25 Січня 2022 року, о 12:00

Про це в етері парламентського телеканалу «Рада» розповіла Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Йдеться про створення міжнародного фонду «Партнерство за сильну Україну». Це спільна ініціатива Великої Британії, Канади, Сполучених Штатів Америки, Швейцарії та Швеції. Цього місяця планується офіційний старт роботи фонду.

«31 січня має відбутися підписання угоди. США, Канада, Великобританія, Швейцарія та Швеція хочуть допомагати, але саме в якості партнерів», – зазначила Верещук.

Вартість проєкту – 35 мільйонів фунтів стерлінгів, які виділятимуться упродовж трьох років. Метою діяльності фонду є підтримка довгострокового сталого розвитку та підвищення стійкості громад, постраждалих від російської агресії, запобігання подальшій ескалації та підготовка до плавної та безперешкодної соціальної, економічної та політичної реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Ми вже визначилися з основними проєктами, які будуть реалізовані у 2022 році. Це проєкти з енергоефективності, зміцнення і спроможності громад. Ми зараз проводимо обговорення деталей підписання угоди. Я дуже сподіваюся, що 31 січня її буде підписано», – резюмувала Верещук.

Довідково. 24 серпня 2021 року Велика Британія, Канада, США, Швейцарія та Швеція оголосили про наміри утворити спільний міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну», підписавши відповідний документ.

Підписантами стали посол Канади в Україні Лариса Галадза, від посольства Швеції – Катя Салсбек, посол Швейцарії в Україні Клод Вайлд, міністр Великої Британії у справах європейського сусідства та США Венді Мортон, від США – Директор Місії USAID в Україні Джеймc Хоуп.