burger

Вибори на тимчасово окупованій території неможливі до врегулювання безпекових питань – Ірина Верещук

Опубліковано 25 Січня 2022 року, о 15:00

Україна зможе провести вибори на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей лише після врегулювання питань безпеки.

Про це в етері парламентського телеканалу «Рада» заявила Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«Минулого тижня ми зустрічалися з представниками комітету закордонних справ Парламенту Великої Британії. У розмові з британськими депутатами я заявила: наразі на тимчасово непідконтрольній Україні території ми не зможемо провести вибори, не вирішивши спершу безпекових питань», – зазначила Верещук.

За її словами, з огляду на поточну безпекову ситуацію, вибори на ТОТ неможливі навіть за умов надання мандату ОБСЄ або іншій міжнародній організації. Тож наразі це політичне питання можна розглядати лише за певний час після деокупації, оскільки тільки в такому випадку вибори можуть мати легальний, легітимний і міжнародно визнаний статус.

«З боку партнерів на цю тему не було жодних зауважень, коли ми пояснили, що відбувається з Мінськими угодами і чому не можна прив’язувати санкційну політику до згаданих угод. Росія їх не виконує і взагалі не збирається виконувати», – підкреслила Віцепрем’єр-міністр.