burger

Відновила роботу Міжвідомча комісія з питань застосування та реалізації норм МГП в Україні

Опубліковано 9 Лютого 2022 року, о 10:30

8 лютого 2022 року, вперше за тривалий час відновила свою роботу Міжвідомча комісія з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні, утворена відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 26 квітня 2017 р.  №329.

Засідання Комісії відбулося під головуванням Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. У засіданні також брали участь члени Комісії, відповідно до персонального складу, затвердженого наказом Мінреінтеграції № 30 від 02.02.2022, координатори робочих груп.

За словами Ірини Верещук, Комісія може стати ефективним інструментом для напрацювання спільних рішень, забезпечення взаємодії органів державної влади, платформою для об’єднання їхніх зусиль та визначення шляхів і способів розв’язання проблемних питань, майданчиком співпраці українських інститутів громадянського суспільства, визначних науковців та представників міжнародних організацій.

Так, на засіданні затверджено регламент Комісії, координаторів та персональний склад чотирьох робочих груп:

  • з питань захисту постраждалих унаслідок збройного конфлікту;
  • з питань засобів і методів ведення війни;
  • з питань захисту культурних цінностей;
  • з питань проведення інформаційно-просвітницької діяльності про норми міжнародного гуманітарного права та їх дотримання.

Зокрема, на робочу групу з питань захисту постраждалих внаслідок збройного конфлікту покладено пріоритетні завдання з розробки законопроєкту з надання гуманітарної допомоги у кризових ситуаціях, а також опрацювання законопроєкту стосовно конвалідації правочинів, недійсність яких пов’язана з їх здійсненням на тимчасово окупованих територіях.

Крім того, вирішено визначити пріоритети в діяльності за іншими напрямками до наступного засідання.