burger

Ірина Верещук: «Україна нині складає історичний іспит»

Опубліковано 16 Лютого 2022 року, о 15:57

В Україні сьогодні, 16 лютого, відбуваються численні акції та заходи з нагоди відзначення Дня єднання – свята, започаткованого нещодавнім Указом Президента України. Особливою є атмосфера цього дійства, яке проходить у громадах, розташованих у прифронтових районах Донеччини і Луганщини та на Херсонщині, що сусідить із тимчасово окупованим Росією Кримом.

Акція відбувається за підтримки Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Чи не найбільше солідарності та загальнонаціональної підтримки потребують ці регіони, що безпосередньо відчули на собі максимально негативні наслідки кремлівської агресії і зараз перебувають на передовій потенційної воєнної ескалації, якщо на таку наважиться правлячий у РФ режим.

Міста, містечка і селища сьогодні зарясніли синьо-жовтими прапорами, у громадських місцях лунали багатоголосі виконання національного гімну та патріотичні промови. Зокрема, національний прапор України підняли сьогодні з нагоди Дня єдності і в Херсоні – біля обласної бібліотеки імені Олеся Гончара. Свято тут розпочалося з виконання Державного гімну і продовжилося словами містян на підтримку єдності, суверенітету й державної цілісності нашої країни.

Синьо-жовтий стяг урочисто підняли і на адмінмежі з Кримом – контрольно-пропускному пункті в’їзду-виїзду «Каланчак». Там відповідні заходи організували спільно зі Скадовською райдержадміністрацією.

Обласний флешмоб «Коло єднання» відбувся і в Краматорську – поблизу найбільшого на Донеччині українського прапора. Участь в акції взяли голова Донецької ОДА, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, заступник командувача штабу ООС генерал-майор Богдан Бондар, працівники обласної та Краматорської держадміністрацій, міської ради, військові, правоохоронці, молодь та містяни.

Така ж акція відбулася і в Маріуполі на Площі Свободи, де городяни заявили, що чинитимуть опір та боротимуться за нашу свободу.

Особливістю Дня єднання на Луганщині стало промовисто-символічне розгортання 200-метрового Прапора України поблизу Луганської ОДА. Захід продовжився велелюдною врочистою ходою громадськості до площі Миру та покладанням квітів до пам’ятника генерал-майору НГУ Олександру Радієвському, який загинув влітку 2014 року, визволяючи міста краю.

Луганщина продемонструвала своє прагнення до єдності і миру: ми хочемо свободи і готові її виборювати, ми всі хочемо жити щасливо. Ми віримо у власні сили та продовжуємо будувати наше майбутнє, тому що нас об’єднує любов до єдиної України. Ми спокійні, ми сильні, ми разом!

Вітаючи українців з Днем єднання, Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зауважила, що Україна нині складає історичний іспит.

«Історичний іспит, головним питанням якого є те, чи зможемо ми переступити через власні амбіції, через емоції. Чи зможемо подолати страх, який хочуть серед нас посіяти. Страх зневіри, розчарування, втрат, болю. І я, як і мільйони людей сьогодні, знайшла цю відповідь. Цю відповідь знайшли Президент, Прем’єр, Уряд, парламент. І ця відповідь – так! Ми подолали в собі страх, знайшли слова й потрібні емоції. Ми сильні, бо ми єдині», – сказала очільниця Мінреінтеграції.