burger

Україна рішуче засуджує незаконний вирок українському журналісту Єсипенку в окупованому Криму

Опубліковано 16 Лютого 2022 року, о 18:59

У середу, 16 лютого 2022 року, незаконний судовий орган в тимчасово окупованому Російською федерацією Криму виніс вирок позаштатному журналісту Радіо Свобода Владиславу Єсипенку. Таким чином, вчергове Росія вчиняє репресії проти громадян України, знищує незалежну журналістику, порушує право на свободу слова та свободу вираження поглядів на тимчасово окупованій території.

Владислава Єсипенка незаконно затримали на території Криму 10 березня 2021 року без жодних правових підстав. Після цього, близько 8 місяців створювали ілюзію судового розгляду його справи за вигаданими звинуваченнями у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою. Журналіста тримали в нелюдських умовах та вибивали зізнання тортурами. Зрештою, незаконний суд оголосив вирок Єсипенку – шість років колонії загального режиму і штраф у розмірі 110 тисяч рублів.

Україна засуджує переслідування українських громадян за політично вмотивованими обвинуваченнями та закликає державу-окупанта припинити порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих нею територіях.

Також закликаємо міжнародних партнерів до консолідації зусиль дипломатичного тиску на Росію з метою негайного звільнення незаконно ув’язнених громадян України та дотримання їх невід’ємних прав.

Крім органів державної влади України, негайного звільнення і зняття всіх обвинувачень з Єсипенка вимагають також Європейська та Міжнародна федерації журналістів.

Політично вмотивоване переслідування Єсипенка також було засуджено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 16 грудня 2021 року.

Президент України Володимир Зеленський вже підписав указ про призначення Владиславу Єсипенку державну стипендію імені Левка Лук’яненка.