burger

Парламент підтримав постанову щодо захисту ПЦУ в Криму

Опубліковано 17 Лютого 2022 року, о 18:16

Верховна Рада України прийняла Постанову «Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги». Відповідне рішення, на засіданні 17 лютого підтримав 271 народний депутат.

Цією постановою передбачається передача з власності АР Крим у державну власність майнового комплексу, на якому розміщується головний храм Кримської єпархії УПЦ  – Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги.

Крім того, за словами заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко, ухвалення зазначеного документа дасть змогу розпочати процес відновлення порушених прав громади Православної церкви України на Кримському півострові, сприятиме захисту в міжнародних судах та приверне увагу міжнародної спільноти до проблем релігійних громад на всіх тимчасово окупованих територіях України.

Зауважимо, що ухвалене рішення є відповіддю українського парламенту на дії окупаційної влади РФ щодо «передання» вказаного майнового комплексу у власність незаконним органам РФ.

Так, захоплюючи приміщення Кафедрального собору і інших споруд, що на законних підставах перебувають в користуванні кримської громади ПЦУ, та пошкоджуючи і знищуючи цінне церковне майно, РФ мала на меті вчинення репресій проти Кримської єпархії ПЦУ, яка не здійснила незаконну перереєстрацію відповідно до вимог окупаційної влади.

Наголошуємо, що такі незаконні дії держави-агресора, які тривають з 2014 року, є грубим порушенням норм міжнародного права, зокрема – права на свободу совісті та віросповідання, а також черговим свідченням нехтування РФ міжнародно-правових зобов’язань в частині захисту культурних цінностей.

Незаконна спроба відчуження з володіння Кримської єпархії УПЦ (ПЦУ) її головного храму є одним з багатьох прикладів системної політики Російської Федерації з переслідування вірян Православної церкви України, мусульман, «свідків Єгови» та інших деномінацій.