burger

Ірина Верещук: «Парламент має допомогти створити умови людям, які хочуть переїхати на підконтрольну територію»

Опубліковано 18 Лютого 2022 року, о 13:32

На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук сьогодні в етері одного з телеканалів.

За словами Ірини Верещук, нині Росія використовує усі інструменти, щоб тиснути на українську владу і наше суспільство, аби змусити виконати політичну частину «Мінська». Водночас вона наголосила, що безпекові умови українська сторона готова виконати, проте Росія цього не хоче робити.

«На сьогодні ми запросили термінове зібрання безпекової групи в ТКГ, і воно обов’язково відбудеться. ОБСЄ, Україна і РФ розмовлятимуть про припинення вогню. Сподіваюся, що мій коментар по її завершенні буде оптимістичний», – зауважила вона.

Висловилася Ірина Верещук і щодо ідеї визнання так званих «ЛНР» та «ДНР», формально підтриманої й направленої як рішення Держдуми на погодження та ухвалення президенту РФ Володимиру Путіну.

«У цій ситуації наш парламент може допомогти людям, які перебувають на тимчасово окупованій території, переїхати на підконтрольні українському Уряду райони. І для цього слід створити сприятливі умови. Зокрема, утвердити систему визнання освітніх кваліфікацій, здобутих на тимчасово окупованій території. Щоби діти, які звідти вступають в українські виші, могли це зробити якомога швидше та безболісніше. Також потрібно будувати житло для внутрішньо переміщених осіб у різний спосіб – через лізингові, кредитні програми. І все це формується у площині законодавства. Законодавець тут має працювати так швидко і якісно, щоби люди, які хочуть позбутися цього російського ярма, могли повноцінно використати цей шанс. А ми, як Уряд, усі необхідні законопроєкти напрацюємо, подамо їх і проситимемо проголосувати», – резюмувала вона.