burger

Після звільнення: Ірина Верещук розповіла, як буде проходити реінтеграція та відновлення тимчасово окупованих територій

Опубліковано 18 Лютого 2022 року, о 16:36

По війні на окупованих нині територіях нашій країні дістанеться складний спадок: зруйнована інфраструктура, відсутність роботи, десятки тисяч квадратних кілометрів замінованої території. Щоб відновити в цих районах повноцінне життя, знадобиться час та відповідна стратегія, розроблена владою, нагадала Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час прямого етеру у програмі «Право на владу» на каналі «1+1».

«Ми маємо думати, якими ці території будуть через 20-30 років»,- зазначила Ірина Верещук у своєму виступі.

Вона повідомила, на чому саме буде оснований перший етап відновлення тимчасово окупованих територій.

«Світ має практику постконфліктного врегулювання. В цей період всі болючі моменти, все, що людей роз’єднує: питання мови, історії – не піднімаються. Передусім маємо створити безпечні умови для людей, адже на території України – найзамінованіша територія у світі. Загальна площа її – понад 17 тис.км2»,- навела дані Віцепрем’єр-міністр.

Разом з тим вона наголосила: на сьогодні ключове та найголовніше – це питання життя та смерті в умовах, коли тривають обстріли,  ворог гатить по садочках та школах. Причому, ані Червоний хрест, ані спостерігачі ОБСЄ не мають доступу до цих територій.

Ірина Верещук повідомила, що у п’ятницю за ініціативи української делегації терміново скликається позачергове засідання Тристоронньої контактної групи та консультації робочої групи з питань безпеки.

«Будемо й далі домовлятися про припинення вогню!» – наголосила Віцепрем’єр-міністр.