burger

Заява пресслужби Мінреінтеграції щодо фейкової інформації, розміщеної у The New York Times

Опубліковано 18 Лютого 2022 року, о 11:30

Нещодавно у низці іноземних видань з посиланням на The New York Times з’явилась неправдива інформація, яку подають від імені Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

У статті про геополітичні відносини в трикутнику Україна-Захід-Росія автори, серед іншого, посилаються на слова Ірини Верещук, сказані напередодні в етері одного з телеканалів. Начебто Ірина Верещук повідомила про ймовірність проведення референдуму, який може унеможливити вступ України до НАТО.

При цьому була використана фраза Віцепрем’єр-міністра, яку вона насправді сказала у іншому контексті. Цитата: «Президент припускає, що така можливість є, якщо не буде інших варіантів чи інструментів» – стосувалась гіпотетично можливого проведення референдуму щодо Мінських угод. І звучала, відповідно, в контексті дискусії навколо Мінських угод.

Теза про ймовірний вплив референдуму на відмову України від вступу до НАТО є виключно інтерпретацією видання, а не позицією Віцепрем’єр-міністра. Отже, це або кричуща непрофесійність авторів матеріалу, або свідома маніпуляція.

Позиція Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук щодо вступу України до НАТО була й залишається незмінною: стратегічний курс України визначений і закріплений у Конституції – набуття повноправного членства країни у Європейському Союзі та в НАТО.

Повертаючись до оприлюдненої недостовірної інформації, заявляємо наступне.

Сьогодні наша країна є одним з ключових світових ньюзмейкерів. Ми закликаємо іноземних журналістів до більш відповідального та уважного ставлення до фактів та до професійної гігієни.

The New York Times має виправити статтю, де була розміщена неправдива інформація, та проінформувати про виправлення всі ЗМІ, які передрукували даний матеріал без перевірки, покладаючись на репутацію видання.

Нагадуємо, що подібні фейки працюють не лише проти іміджу конкретних ЗМІ, а й загострюють і без того непросту ситуацію, що склалася внаслідок ескалації конфлікту з боку Росії.