burger

«Ми забезпечимо всім необхідним людей, які приймуть рішення покинути територію ОРДЛО» – Ірина Верещук

Опубліковано 20 Лютого 2022 року, о 10:49

Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час брифінгу на Луганщині розповіла про результати поїздки до прифронтових районів лінії розмежування.

Ірина Верещук повідомила, що Україна має план гуманітарного реагування – в який спосіб у разі необхідності забезпечувати по гуманітарних коридорах евакуацію мирного населення із територій, що тимчасово окуповані, на підконтрольну Уряду територію. Для цього є відповідні ресурси. Але РФ водночас має надати гарантії безпеки, щоби такі коридори не використовувались нею з метою провокацій, щоб не було обстрілів і не страждало місцеве населення.

«Ми готові взяти на себе відповідальність і забезпечити всім необхідним – житлом, їжею, медикаментами, всім, що потрібно,– людей, які приймуть рішення покинути територію ОРДЛО. Закликаємо Росію сісти за стіл перемовин і в дипломатичному політичному руслі вирішувати усі питання. Особливо ті, що стосуються основоположних прав та свобод громадян»,- наголосила Ірина Верещук. 

Також Україна нині має спроможність повністю відновити  водо- та електропостачання у населені пункти на Сході, де в результаті нещодавніх обстрілів була пошкоджена житлово-комунальна інфраструктура та десятки тисяч людей залишилися без води та світла. Однак відсутність безпекових гарантій і режиму припинення вогню унеможливлює такі дії української влади.

На даний момент на тимчасово окупованих територіях РФ взяла людей у заручники, констатувала посадовиця. Вона зазначила, що евакуаційні процеси, які зараз відбуваються в ОРДЛО, є незаконними й такими, що порушують міжнародні конвенції і законодавство України.

«Вкотре закликаємо міжнародну спільноту дати належну оцінку діям Російської Федерації!» – акцентувала увагу очільниця Мінреінтеграції.

Ірина Верещук подякувала нашим військовим, представникам місцевої влади – за їхню професійність. А також людям, які проживають на Донеччині і Луганщині, – за виявлені спокій та витримку. Вона також нагадала, що у Луганській та Донецькій областях є чергова телефонна гаряча лінія, куди люди можуть цілодобово звертатися і отримати допомогу.

«Тільки разом ми зможемо бути ефективними!» – зазначила посадовиця.