burger

Ірина Верещук: “На Луганщині та Донеччині – гуманітарна катастрофа, потрібна термінова допомога Червоного Хреста”

Опубліковано 1 Березня 2022 року, о 18:19

Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала  Червоний Хрест, ООН, ОБСЄ, інші міжнародні гуманітарні організації включатися та реально допомагати безпосередньо у зоні біди. Зокрема – у відкритті гуманітарних коридорів з Луганської та Донецької областей для цивільних: жінок, дітей, старих та людей з інвалідністю.

Вона повідомила, що зараз там люди знаходяться під тотальним нищівним вогнем ворога. Окупанти обстрілюють житлові квартали, там відсутнє водо- та електропостачання, люди змушені постійно перебувати в підвалах без води та їжі.

“Окупанти не дають гуманітарних коридорів, порушуючи міжнародні гуманітарні норми. Як Віцепрем’єр-міністр, відповідальний за Донецьку та Луганську області, мушу визнати, що ми очікували більше реальної підтримки та допомоги від міжнародних гуманітарних структур, передовсім – від Міжнародного Комітету Червоного Хреста, ООН, ОБСЄ”, – зазначила Ірина Верещук.

Вона звернулась до згаданих організацій.

“Я розумію, що ви переживаєте за безпеку свого персоналу, але, в той же час, ваш міжнародно визнаний нейтральний статус дає вам більше безпеки, ніж нашим національним українським структурам”, – нагадала Верещук.

Саме цей нейтральний статус дає міжнародним гуманітарним організаціям  можливість робити ту роботу, для якої вони, власне, були створені.

“Якщо ви не можете виконувати свій гуманітарний мандат у Донецькій, Луганській та інших областях через небезпеку, яку створює для вас російська армія, ви маєте чітко, офіційно та недвозначно про це заявити на весь світ: хто саме не дає вам виконувати ваш гуманітарний мандат”, – наголосила посадовиця.

“Якщо ви не можете виконувати свою роботу безпосередньо на Донбасі, ми просимо надати нам термінову допомогу автотранспортом. Я дуже прошу вас зробити все можливе для забезпечення гуманітарних коридорів на Донбасі для евакуації цивільних!”, – закликала Ірина Верещук.

“Нам сьогодні потрібна допомога і ця допомога прийде. Вона буде і ми будемо разом йти до перемоги! Слава Україні!”, – заявила очільниця Мінреінтеграції.