burger

Ірина Верещук – до Червоного Хреста: «Виконуйте свою пряму функцію, допоможіть забезпечити евакуаційні коридори!»

Опубліковано 2 Березня 2022 року, о 11:27

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі одного з національних телеканалів знову звернулась доМіжнародного Червоного Хреста з вимогоюповернутися до виконання своїх безпосередніх завдань і допомогти організувати та забезпечити існування «зелених» коридорів для евакуації мирного населення із районів бойових дій в Україні. Адже їм загрожує гуманітарна катастрофа.

Очільниця Мінреінтеграції повідомила, що наразі проблем дуже багато не лише у Сєверодонецьку чи Волновасі, яка зазнала значних руйнувань, а й в деяких інших районах.

“Щодо Волновахи доповідаю: нам вдалося вивезти хоч якусь частину населення завдяки власним силам і ініціативі тих людей, які, навіть не маючи «зеленого» коридору, це все робили. Чому я роблю на цьому акцент? Червоний Хрест як міжнародна організація, що має нейтральний статус і задіяна у військових конфліктах по всьому світу, наразі не виконує своєї безпосередньої функції”, – пояснила суть проблеми Ірина Верещук.

Віцепрем’єр-міністр зауважила: Україна вкотре вимагає від Червоного Хреста, щоб його представники публічно висловились. Якщо вони не можуть забезпечити «зелений» коридор через дії Росії, яка не дає цього зробити, світ має це знати.

“Світ думає, що Червоний Хрест виконує свою функцію і що Росія веде війну відповідно до визнаних має принципи та правила. Але це зовсім не так! Росія не дозволяє створити «зелені»коридори гуманітарної евакуації. Отже –Червоний Хрест, відповідні структури ООН мають про це сказати. І в цих обставинах мовчання – злочин!”, – наголошує Верещук.

Вона додала: водою, памперсами, ліками тощо – що теж є важливим – можуть опікуватися і громадські організації. А Червоний Хрест має міжнародно визнаний білий прапор, спецтранспорт і мандат від світової спільноти домовлятися про нейтральні коридори, вздовж яких обидві сторони замовкають і припиняють обстріли. І тоді – відповідно до визначених стандартів міжнародного права – мирне населення евакуюють із зони бойових дій.

“Чому наразі Червоний Хрест так поводиться, мені невідомо. Але я знаю, що ми не мовчатимемо: весь світ має знати, що ця гуманітарна організація в Україні не може виконати свою функцію”, – акцентувала очільник Мінреінтеграції.