burger

Створення коридорів евакуації: потрібно трохи часу, щоби ми та світова спільнота натиснули на Росію – Ірина Верещук

Опубліковано 4 Березня 2022 року, о 12:04

Росія на тлі загрозливої гуманітарної ситуації, яку вона створила на багатьох тимчасово захоплених територіях України, намагається сформувати медійний образ «миротворця» – для внутрішньої авдиторії. Так, у Херсоні, де немає інтернету та стабільного мобільного зв’язку, окупанти включили російські телеканали й намагаються проводити бутафорські «гуманітарні акції» і навіть збирати проросійські мітинги. При цьому «мітингарів» завозять із окупованого Криму.

“На щастя, мітингів не відбулося, ми завчасно попередили місцевих. Натомість на площі вийшли люди із українськими прапорами, не побоявшись тих, хто наставляє на них автомати. Хочу запевнити містян: Херсон перебуває в переліку міст, звідки ми збираємося евакуювати людей якнайшвидше. Але Росія досі не дає дозволу на початок цього процесу в Херсоні”, – прокоментувала гуманітарну ситуацію в місті Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

У Маріуполі наразі ситуація трішки краща. Міжнародний Комітет Червоного Хреста погодився передати офіційного листа від України російській стороні. Відомо, що під час перемовин делегацій України та РФ у Біловезькій Пущі домовлено про створення окремих гуманітарних коридорів. Маріуполь увійшов у список як пріоритетний.

“Наразі розраховуємо і на інших наших партнерів, зокрема – на зусилля, які докладає канцлер ФРН Олаф Шольц, на розмову нашого президента із генсеком ООН, і на Червоний Хрест, з очільником якого спілкувався прем’єр Денис Шмигаль. Ми звернулися до лідерів вільного світу і намагаємося зробити системною роботу по відкриттю гуманітарних коридорів. Прагнемовивезти з окупації лише дітей, жінок та людей похилого віку. Потрібно трохи часу, щоб ми та світова спільнота натиснули на Росію і зрештою створили коридори евакуації”, – зазначає Ірина Верещук.

У найближчі дні має відбутися наступний, третій, раунд перемовин поміж РФ та Україною. На думку Ірини Верещук, якщо зараз не вдасться організувати гуманітарні коридори, ситуація може вплинути на перебіг наступного раунду перемовин.

“Якщо в таких речах, як гуманітарні коридори, ми не можемо знайти будь-якого рішення – відповідного правилам і звичаям війни,- а також порозуміння, про що далі розмовляти? І Росія це дуже добре розуміє. Ми вже знаємо, що робити, маємо конкретні маршрути евакуаційних коридорів”, – коментує ситуацію очільниця Мінреінтеграції. 

Вона зауважила: якщо Червоний Хрест впорається зі своєю місією, а Росія припинить вогонь на якийсь час і локально,- можна буде наших людей витягти із біди. Якщо цього не відбудеться, далі слід посилювати санкції щодо агресора.