burger

«Найскладніше зараз – досягнути режиму припинення вогню» – Ірина Верещук про коридори евакуації

Опубліковано 5 Березня 2022 року, о 18:12

Українська влада веде постійні та інтенсивні перемовини із міжнародними організаціями, зокрема – Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Й звертається до російського керівництва, щоб –  відповідно до гуманітарного права –  для наших мирних громадян можна було організувати коридори евакуації із місць найзапекліших боїв. Процес складний, російська сторона не завжди дотримується взятих зобов’язань і не сповідує притаманних сучасній цивілізації принципів гуманізму.

Так, Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у коментарі одному з українських видань розповіла про поточний стан справ в організації коридорів евакуації із найгарячіших точок теперішньої російсько-української війни.

Ірина Верещук запевнила, що відповідні перемовини тривають безупинно. Є окремі успіхи, проте – на шляху евакуації жінок, дітей та стареньких – постійно виникають перепони. Приміром, безперервні обстріли Маріуполя, зокрема – обстріл депо з евакуаційними автобусами, обстріл залізничної колії поблизу Ірпеня на Київщині, зруйнування мосту на шляху до Волновахи – змушували коригувати плани і маршрути.

“Кожен день без гуманітарних коридорів – це втрачений шанс врятувати цивільних громадян. І ми це добре розуміємо”, – зауважує очільниця Мінреінтеграції.

Вона уточнила, що наразі планується евакуація з приміської зони столиці. Також готуються коридори по Сумах, Харкову, Херсону. Наразі напрацьовується відповідний механізм співпраці військових адміністрацій, ЗСУ, ДСНС тощо. Тут надзвичайно важливою є роль Червоного Хреста як нейтрального посередника під час організації таких коридорів. І найважче – те, чого досягнути найбільш складно, –  режим припинення вогню. Саме над цим питанням наразі працює українська влада.