burger

Евакуація може відбуватися лише у межах України – Ірина Верещук

Опубліковано 7 Березня 2022 року, о 14:20

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявляє, що наша держава – попри весь цинізм РФ – проводитиме й надалі перемовини щодо відкриття гуманітарних коридорів. 

Це життєво необхідний процес. Адже тільки в Маріуполі наразі перебуває майже 300 тисяч людей: жінок, дітей, людей похилого віку, які благають про допомогу, повідомила посадовиця. Те саме відбувається в Київській та Херсонській областях, у Харкові – всі чекають на відкриття безпечної можливості покинути райони запеклих бойових дій.

“Перемовин між арміями бути не може. Але – про гуманітарні коридори слід домовлятися. Поки їх не вдається відкрити. Проте, ми вже залучили до цього світову спільноту, Міжнародний Комітет Червоного Хреста почав активніше працювати, долучилося представництво ООН. Ми бачимо персональні звернення на кшталт того, яке зробив президент Франції Макрон до Путіна. Очевидно, що Росія хоче використати канали гуманітарних коридорів у РФ та Білорусь для того, щоб перегрупувати свої війська, підтягнути резерви. В Україні це розуміють і відкидають можливі маніпуляції”, – наголосила Ірина Верещук. Евакуація має відбуватися лише у межах України.

Щодо ситуації в районах, населення яких потребує евакуації, то вона залишається критичною – окупанти не дотрмуються домовленостей про гуманітарні коридори. Наразі, за даними Ірини Верещук, дуже важко в Маріуполі, – місто практично відрізане. Нещодавно агресор обстріляв конвой з 8 вантажівок із медикаментами і продуктами для цього міста, та 30 автобусів для переміщення людей. Домовленість про гуманітарний коридор і режим припинення вогню росіяни проігнорували й Маріуполь не отримав важливий вантаж.

“Ми намагатимемося прорватися до Маріуполя, щоб передати людям гуманітарну допомогу”, – непохитна Ірина Верещук.