burger

Ірина Верещук: починаємо роботу гуманітарного коридору для міста Суми

Опубліковано 8 Березня 2022 року, о 10:27

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час телемарафону повідомила про початок роботи гуманітарного коридору для міста Суми. Це офіційно погоджено Міністерством оборони РФ у відповідному листі до Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Маршрут гуманітарного коридору евакуації людей один: Суми – Голубівка-Лохвиця- Лубни- Полтава. Жодних інших маршрутів не погоджували. Проте, як зауважила Ірина Верещук, є інформація, що російська сторона запланувала зірвати роботу гуманітарних коридорів та готується до маніпуляцій з маршрутом, щоб примусити людей поїхати іншим шляхом – не погодженим та небезпечним. 

“Закликаємо російську сторону не вдаватися до маніпулятивних дій і виконати зафіксовану документально обіцянку. Йдеться про евакуацію із Сум до Полтави цивільних громадян, зокрема – студентів з Китаю та Індії. Також ідеться про доставку цим же шляхом до Сум гуманітарного вантажу. Передусім – продуктів харчування та вкрай необхідних ліків. Українська сторона готова повністю забезпечити весь шлях за погодженим маршрутом. Про це поінформовані Червоний Хрест та російська сторона. Домовлено про початок о 9.00 годині за київським часом режиму тиші за маршрутом гуманітарного коридору. Коридор працюватиме до 21-ї години”, – оголосила очільниця Мінреінтеграції.

По всьому маршруту мають бути прибрані будь-які перепони для руху колон – як із людьми, що прямують із Сум, так і з гуманітарними вантажами, що пересуваються до цього міста. Колона із гуманітарним вантажем рухатиметься за маршрутом Лохвиця-Андріяшівка-Ромни-Недригайлів-Суми. Домовлено, що о 10.00 годині за Києвом перша колона має розпочати рух із Сум. Услід за колоною рухатиметься цивільне населення на власному автотранспорті.

Ірина Верещук повідомила, що українська сторона надсилала РФ і Червоному Хресту розроблені маршрути для гуманітарних коридорів «Волноваха-Запоріжжя», «Маріуполь – Запоріжжя», «Київ та Київська область – у напрямку Західної України», а також «Харків та Харківська область – у напрямку Західної України».

“Закликаємо Росію невідкладно погодити ці маршрути, про що повідомити Міжнародний Комітет Червоного Хрест. І – забезпечити сталий режим припинення вогню за цими маршрутами”, – наголосила Віцепрем’єр-міністр. 

Вона нагадала, що нині слід довіряти лише офіційним джерелам інформації та повідомленням української влади.