burger

Російські сценарії так званої евакуації є незаконними і непогодженими із відповідними міжнародними інституціями – Ірина Верещук

Опубліковано 8 Березня 2022 року, о 13:52

Cьогодні вранці запрацював гуманітарний коридор у напрямку Суми-Полтава, яким вдається евакуювати мирних людей із небезпечної зони, а у зворотному напрямку переміщувати гуманітарні вантажі – продукти харчування і медикаменти. Це перший коридор, який наразі не обстрілювали росіяни. Значно гірша ситуація на інших напрямках евакуації, де тривають активні бойові дії, а російська сторона ігнорує раніше досягнутідомовленості.

“Хочу звернутися до світової спільноти, аби вона уважно придивилася до ситуації в Маріуполі, оскільки там розгортається гуманітарна катастрофадля понад 300 тисяч людей, які опинилися в повній ізоляції”, – говорить віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Вона наголошує, що там росіяни постійно порушують режим припинення вогню, хоча українська сторона постійно веде відповідніперемовини з ними за посередництва Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Але щойно люди виходять із сховищ, як російські військові розпочинають по ним прицільний обстріл.

Щодо варіанту так званої евакуації, яку цинічно запропонувала РФ, щоби українців примушувати їхати в Білорусь та Росію, очільницяМінреінтеграції роз’яснила, що Україна не даваладозволу на такий сценарій, а Червоний Хрест з цього приводу також не повідомлений.

У нас немає відкритих коридорів убік Росії та Білорусі. І якщо це відбувається, то це незаконнідії, що вчиняються усупереч волі людей. Українцям слід знати, що немає погоджених з нами, верифікованих міжнародними інституціями «російських гуманітарних маршрутів». Всі напрямки, які вони перераховують у своїх заявах – київський, харківський, маріупольський, що з’явилися на сайті Міноборони РФ, є незаконними. Вони небезпечні для життя і здоров’я українських громадян та іноземців.

Звісно, всіх, хто потребує термінової евакуації, упродовж одного дня не можнавідправити у безпечні місця, бо цього потребують сотні тисяч людей. Тим паче, росіяни знищують автобуси, призначені для забезпечення евакуації. Вони роблять усе можливе, щоби люди залишилися в Маріуполі й помирали голодною смертю.

“Вчора реально в Маріуполі померла дитинка через зневоднення. Вважаю: світ має сфокусовано звернути увагу на те, що відбувається в Україні і як поводиться Росія з цивільним населенням. Міжнародний комітет ЧервоногоХреста підтвердив, що згадані порушення, які вчиняють росіяни, є міжнародним кримінальним злочином”, – повідомила Ірина Верещук.

Віцепрем’єр-міністр розповіла, що якщо не вдається евакуювати людей, то українська влада намагається прорватися туди із гуманітарним вантажем. Це наразі робитимуть для Маріуполя, де дуже важка ситуація.

Також Ірина Верещук повідомила: Росія поки що відмовляється розглядати маршрут гуманітарної евакуації для Київської області, у напрямку Білої Церкви і далі на Захід. Червоний Хрест не підтверджує безпечність такого варіанту. Посадовиця запевняє, що над вирішенням цієї проблеми нині працюють. Також вона акцентувала, що до створення безпечних гуманітарних коридорів і далі підключатимуть світову спільноту.