burger

Ірина Верещук: «Росія постійно зриває евакуацію населення із зон бойових дій, але водночас виставляє себе «миротворцем» – це знущання»

Опубліковано 10 Березня 2022 року, о 15:17

Сьогодні триває оголошена зранку евакуація жителів деяких міст та районів, що охоплені бойовими діями,- зокрема, на Київщині. Водночас, мешканці мільйонного міста Маріуполь, які перебувають в облозі під постійними обстрілами, вже майже тиждень не мають можливості покинути смертельно небезпечну територію, розповіла Віцепрем’єр-міністр ‒ міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«Маріуполь залишається повністю заблокованим і для евакуації, і для гуманітарного вантажу,- пояснила вона.- Гуманітарний вантаж на ділянці Оріхове-Пологи знову повернувся назад, до Запоріжжя. Пішов четвертий  день, коли ми не можемо доставити до Маріуполя ліки та продукти».

За словами посадовиці, Росія систематично порушує взяті напередодні зобов’язання щодо евакуації мирного населення та надання гуманітарних коридорів.

«Вони обшукують людей, які виходять цими коридорами, стріляють над їх головами, застосовують насилля. Згідно з міжнародним правом, це воєнні злочини щодо цивільного населення», – наголосила Ірина Верещук.

Вона повідомила, що зусилля Міжнародного комітету Червоного Хреста в зонах  бойових дій в Україні донедавна були непереконливими. Наразі змінився представник цієї організації – ним став фахівець, що має досвід роботи у військово-польових умовах, зокрема – у Сирії.

«Сподіваюсь, співробітництво покращиться»,- висловила думку Ірина Верещук.

Вона також розповіла, що – як стало відомо – Росія водночас надає інформацію ООН, що вона, начебто, дотримується взятих на себе зобов’язань та презентує себе «миротворцем».

«Це обурює! Ми звертатимемось до міжнародної спільноти – аби вплинути на агресора. Щоб санкції, які до нього застосовують, були  «прив’язані» до теми зриву евакуації по гуманітарних коридорах. Адже це порушення міжнародних правил та норм ведення війни, Женевської конвенції. За це має бути негайна відповідальність!» – наголосила Ірина Верещук.

Вона звернулася до мешканців міст Київщини: Ірпіня, Бучі, Бородянки, Гостомеля – де зараз триває евакуація через гуманітарні коридори, з проханням не зволікати й евакуйовуватись якомога найоперативніше.  «Ми зараз маємо можливість вивозити людей, але ситуація непевна!» – попередила Ірина Верещук.