burger

«Росія й є той фактор, який не дає відкрити гуманітарні коридори» – Ірина Верещук про підсумки нинішньої евакуації

Опубліковано 11 Березня 2022 року, о 18:00

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла про результати роботи гуманітарних коридорів протягом 11 березня.

Отже:

•  По маршруту Ізюм-Лозова (Харківська обл.) не вдалося відправити автобуси – вони змушені були поїхати назад в Лозову.

«Російські війська не дотрималися режиму припинення вогню й обстріляли з мінометів дорогу на під’їзді до міста Ізюм. На жаль, евакуація мешканців і постачання гуманітарного вантажу на даний момент не можлива», – зазначила Верещук.

•  По маршруту з сіл Андріївка і Микуличин в місто Житомир окупанти зупинили та розвернули 12 автобусів на блокпосту в селі Немішаєвому. За їх словами, у них не було команди пропустити колону автобусів для евакуації людей.

«Я наголошую: це не відповідає дійсності! Цей маршрут був заявлений, й Червоним Хрест підготував відповідь, в якій вказано, що росіяни підтвердили згоду відкрити гуманітарний коридор у цьому напрямку», –  підкреслила Віцепрем’єр.

•  По маршруту з міста Макарів та села Бородянка (Київська обл.)  до міста Житомир було порушено режим припинення вогню з боку Росії. Евакуація людей не відбулася.

•  Не сталася евакуація й з Маріуполя до міста Запоріжжя.

 «Ми завтра вкотре спробуємо евакуювати наших людей з Маріуполя. Ми знову будемо це робити на очах у всього світу, на очах у політиків. Бо будуть журналісти, священники. Ми всі, вся Україна, завтра будемо там – переживати, спостерігати, як відбуватиметься евакуація. Спочатку плануємо завезти гуманітарний вантаж, а назад – евакуювати людей. Я прошу всіх завтра висвітлювати цю подію й звернути увагу на цей гуманітарний коридор, тому що в Маріуполі наразі найважча ситуація», –  закликала Ірина Верещук.

•  Не вдалося евакуювати мирне населення з Волновахи Донецької області в напрямку міста Покровськ.

•  Разом з тим, вдалося вивезти мешканців багатостраждальних міст та селищ на Київщині: більше тисячі людей з Ворзеля, жителів з Бучі, Гостомеля, Козаровичів.

«Завтра ми продовжимо роботу над гуманітарними коридорами. Не все вдається, все не так швидко, як нам хотілося. Але українська влада наполегливо й невпинно працює над цим ключовим питанням. Я хочу вкотре наголосити: Росія є найбільш вагомим фактором, який не дає відкрити гуманітарні коридори та порушує всі попередні домовленості», – резюмувала Міністр.