burger

Справді вагітна чи спектакль батальйону «Азов»? – окупанти вдалися до нелюдської брехні

Опубліковано 11 Березня 2022 року, о 11:26

Спростовуємо чергову брехню агресора про начебто постановку з вагітними жінками зі зруйнованого пологового будинку у Маріуполі.

РФ веде повноцінну інформаційну війну проти України, використовуючи будь-які заборонені та брудні прийоми – аби був швидкий ефект.

Верх цинізму: «антифейковий проєкт» росіян, який нібито спростовує дезінформацію. Насправді ж це професійний інструмент інформаційних злочинців, що працюють за правилами «напівправди».

Як це працює? Все просто. Подається лише частина правди (тобто, сам факт тієї чи іншої події не заперечується), викривляється у потрібному ракурсі, додається «переконлива» брехня і – готово.  Головне завдання: всі злочини агресора перетворити на подвиги «миротворців». А у тих трагедіях, які не приховати, зробити винними українців та Україну. Водночас – примусити споживачів інформації не вірити справжнім даним – за принципом «кривого дзеркала» звинуватити саме Україну у розповсюдженні фейку.

Цього разу пропагандистські медіа та московитські«журналісти» «розкрили» черговий «фейк», який, буцімто, запустила Україна.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з професійними фактчекерами «НотаЄнота» розібралися в ситуації й готові спростувати чергову брехню окупантів.

Що трапилося? 

9 березня російські окупаційні війська артобстрілами зруйнували пологовий будинок №2 у Маріуполі.  За попередніми даними після авіаудару по пологовому будинку постраждали 17 людей.

Фото зі зруйнованого пологового будинку, окрім офіційних ресурсів, опублікувало інформаційне агентство AssociatedPress. Їх зробив фотограф Євген Малолєтка, який співпрацює з міжнародними виданнями.

Одразу ж на російському так званому«антифейковому» проєкті, а також – на майданчиках деяких блогерів та видань – з’явилась «достовірна» інформація, що вагітні жінки зі зруйнованого пологового будинку – це …зрежисований спектакль. Адже вагітна закривавлена жінка на фото, що облетіло увесь світ, – бьюті-блогерка.

А тепер слідкуйте за руками. Жінка на фото – дійсно бьюті-блогерка Маріанна Подгурська. І при цьому – вона вагітна. І вона з Маріуполя. У її інстапрофілі складно не помітити її вагітність. Останній пост за 28 лютого  із питанням: «Дівчинка чи хлопчик?». Перед цим – пост із переліком місць для укриття у Маріуполі. Цю ж інформацію вона дублює у своєму телеграм-каналі. Тобто, блогеркаіз Маріуполя от-от мала народжувати.

Однак пропагандистські медіа розповідають про те, що жінка не могла знаходитися у пологовому будинку, бо нібито там знаходився полк «Азов». Жодних доказів, крім недолугої заяви з пустих слів. Адже російським «антифейківцям» якось треб гасити скандал та прикривати злочин проти людства з боку своєї озвірілої армії – обстріл пологового будинку, в якому знаходилися вагітні жінки та породіллі.

Ще один аргумент, які наводять пропагандисти: на фото «загримована» лише одна жінка – більш постраждалих, мовляв, немає. Але це теж неправда.

Ось тут чітко видно іншу жінку, яку несуть на ношах (і, до речі, цей кадр також бачив вже увесь світ): тут ще одна вагітна жінка.

І ще трохи фото зі зруйнованого пологового будинку і людей, які там були.

Звертаємось до усіх, хто читає, слухає, дивиться – хто цікавиться та переймається подіями в Україні: вчимося критично ставитися до інформації. Вчимося відокремлювати правду та голі факти від віртуозно чи цинічно запакованої брехні! Не віримо на слово тим, хто пострілами в спину вбиває дітей, жінок та літніх людей під час евакуації, хто скидає бомби на лікарні та пологові будинки. Шукаємо правду!