burger

«Всі порушення норм міжнародного гуманітарного права фіксуються для судових позовів», – Ірина Верещук

Опубліковано 14 Березня 2022 року, о 17:34

Віцепрем’єр-міністр ‒ міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук вважає, що всі винні у зриві гуманітарних коридорів мають понести й понесуть кримінальне покарання.

«Крім автомобілів з гуманітарним вантажем до Маріуполя прямують автобуси, які готові забрати жінок, дітей, хворих та всіх, хто цього потребує, – пояснила вона. – Однак, це буде можливим лише за обов’язкової гарантії режиму припинення вогню. Наші військові таку гарантію дають, в той же час Росія продовжує масовано обстрілювати підступи до Маріуполя, не даючи можливості заїхати колоні».

Це переходить межі не лише правового поля, а й межі духовності, підкреслила Віцепрем’єр-міністр. Важливий акцент: у колоні їдуть п’ятнадцять священник з Маріуполя, Мелітополя, Бердянська. Вони погодилися бути провідниками цього евакуаційного маршруту.

Натомість ось уже третю добу їх не допускають у місто.

“Я звертаюся до всього православного християнського світу! Вас – 20 мільйонів. Не допустіть розстрілів священник, які виявили бажання допомогти!»- закликала Ірина Верещук.

«За такі дії має наступити відповідальність на рівні кримінального міжнародного суду, – наголосила Віцепрем’єр-міністр. – Всі факти злочинів обов’язково ляжуть в основу майбутніх вироків за порушення міжнародних норм, Женевської конвенції, підписантом яких, до речі, є і Росія. Відповідатиме не лише Путін як замовник, а й усі безпосередні виконавці, починаючи від міністра оборони Шойгу і закінчуючи рядовими солдатами»,- підкреслила Ірина Верещук.