burger

Ірина Верещук: «Коли завтра очільник турецької дипломатії Чавушоглу розмовлятиме з Кремлем, хотілося б, щоб він почув крики допомоги від понад 100 своїх громадян, які перебувають в Маріуполі»

Опубліковано 15 Березня 2022 року, о 18:48

У ефірі телеканалу «Настоящее Время» Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла про поточний стан роботи гуманітарних коридорів та про той цинізм та варварство, який нині демонструє навіть в елементарних питаннях людяності російський загарбник. 

Вона висловила жаль, що знову не спрацював найочікуваніший наразі евакуаційний коридор – «Запоріжжя – Маріуполь». Уже чотири доби на відстані 84 кілометри від Маріуполя стоїть наш гуманітарний вантаж для заблокованого міста. Це довгоочікувані вода, їжа й медикаменти для людей, які помирають на маріупольських вулицях і в розбомблених квартирах.

І найогидніший приклад справжнього фашизму, або як його зараз називають рашизму, росіяни показали саме в Маріуполі, коли вони у клініці інтенсивного лікування зібрали чотириста містян з прилеглих будинків та персонал медзакладу і взяли їх усіх в заручники.

“Вважаю, що світ має дати оцінку таким діям Росії та визнати її державою – терористом, бо вони прикриваються людьми як живим щитом. Вони постійно кажуть, коли ми обговорюємо щоранку коридор на Маріуполь, що в місті буйствують неонацистські угруповання… Таке враження, що їх методички чи темники не змінилися з 2014 року. Вони не реагують на наші роз’яснення, що в нас немає націоналістичних угруповань, а є лише воїни ЗСУ. І той же «Азов» є частиною Збройних сил України. Ці люди живуть у своїй абсолютно патологічній уяві. І про це повинні знати всі у світі”, – Ірина Верещук окреслила атмосферу, яка панує під час вирішення проблемних питань в організації гуманітарних коридорів в Маріуполі.

Загалом, як повідомила очільниця Мінреінтеграції, за ці дві доби на приватних авто із Маріуполя виїхало приблизно 20 тисяч людей. Але ж у цьому місті проживають чимало громадян, які не мають власного транспорту. І тому саме їх ніхто не може врятувати, окрім як централізований конвой із автобусів, який готовий це зробити і вже кілька діб очікує на дозвіл окупантів виконати цю свою місію.

“Росія практично заблокувала цей шлях, постійно обстрілює й мінує дорогу, яка веде від Мангуша через Бердянськ до Маріуполя. Там у заручниках також є і іноземці, приміром турки. І коли завтра очільник турецької дипломатії пан Чавушоглу розмовлятиме з Кремлем, то дуже хотілося б, щоб він почув крики про допомогу понад 100 турецьких громадян, які наразі перебувають в Маріуполі. І ця ситуація триває майже два тижні та потребує свого негайного вирішення”, – резюмувала міністерка.