burger

«Сьогодні нам вдалося врятувати майже 29 000 людей, з них 20 000 – маріупольці», – Ірина Верещук

Опубліковано 15 Березня 2022 року, о 14:41

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла про результати роботи гуманітарних коридорів за підсумками 15 березня.

За її словами, з 9 погоджених гуманітарних коридорів спрацювало 7. Всього за їхньою допомогою вдалося врятувати 28 893 людини із заблокованих міст.

Донецька область.

Коридором з Маріуполя врятувалося близько 20 тисяч людей. З цього міста в напрямку Запоріжжя через Бердянськ, Мангуш й інші населені пункти – виїхало понад 4 тисячі приватних авто, з яких 570 уже прибули в Запоріжжя. Інші залишилися на нічліг у Бердянську та інших населених пунктах. В обох  містах евакуйованим надають посильну допомогу.

«Хочу звернути увагу, що зараз російські ЗМІ атакують людей, які виїхали гуманітарним коридором з Маріуполя. Пропагандисти вимагають на камеру розповісти, як полк «Азов» не випускав мирних мешканців з міста. Замість того, щоб дати спокій маріупольцям, які через постійні обстріли РФ і бомбардування авіації виживали в укриттях без тепла, води та їжі, вони ліплять черговий фейк», – наголосила Ірина Верещук.

Сумська область.

Загалом евакуйовані 8 533 людини. Зокрема, з міста Суми – 6 950 осіб, з міста Тростянець – 140, з Лебедина -113 людей, а з Шостки – 166, із міста Конотоп – 1084 особи.

Харківська область.

Евакуйовані 320 підопічних Оскільського психоневрологічного інтернату.

Міністр зазначила, що в місті Бердянськ, попри домовленості, досі залишається заблокованим гуманітарний конвой з автобусами для евакуації людей з Маріуполя, зокрема, громадян Туреччини та Греції.

Водночас систематичні порушення режиму тиші з боку окупаційних військ уже вдруге не дозволили провести евакуацію із сіл Богданівка, Ново Богданівка та Бобрик на Київщині.

Ірина Верещук розповіла і про чергові терористичні дії окупантів щодо мирного українського населення. Наразі вони незаконно утримують у полоні близько 400 людей з маріупольської обласної лікарні інтенсивного лікування.

«І черговий терористичний акт Росії проти українського народу… Сьогодні окупанти зірвали переміщення Обласної лікарні інтенсивного лікування в Маріуполі, а це майже 400 людей. Їх утримують як заручників. Я вкотре завертаюся до міжнародної спільноти: побачте й почуйте, що відбувається в Маріуполі. Росія – держава терорист, і ми вимагаємо визнати це! А міжнародна спільнота має концентрувати зусилля на звільненні заручників», – наголосила вона.

 

Завтра продовжиться робота над гуманітарним коридором для Маріуполя а також продовжиться евакуація людей з міста Ізюм.

У зв’язку з введенням цілодобового комендантського часу евакуація в Київській області завтра проводитися не буде.