burger

Ірина Верещук: «Росія готується до жахливої провокації з міфічними «біолабораторіями» – потім звинуватить у ній Захід»

Опубліковано 18 Березня 2022 року, о 15:43

Сьогодні в ефірі британського телеканалу «GB news» Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук відповідала на найактуальніші запитання.

Зокрема, коментуючи стан мирних перемовин поміж Україною й росією, міністерка зазначила, що наразі наріжними є питання припинення вогню й повного виведення збройних формувань рф з нашої території.

Щодо ймовірності набуття Україною нейтрального статусу, Ірина Верещук нагадала, що ми мали такий статус десятиліттями, але він не допоміг захиститись від агресії путіна.

“Тому тепер вимагаємо укладання нової безпекової угоди, яка б гарантувала нашу безпеку в майбутньому. Якщо це називатиметься «нейтральним статусом» – що ж, добре, але нехай він повністю убезпечить нашу державу від подібних загроз”, – прокоментувала українську позицію Віцепрем’єр-міністр.

Щодо можливості переговорів у контексті вимоги путіна визнати владу росії над Кримом, очільниця Мінреінтеграції відповіла, що цього ніколи не станеться. Україна не зможе визнати владу рф у Криму, як цього не було зроблено і в 2014 році.

“Український народ цього не допустить. Надто велика жертва принесена і багато крові пролито в ім’я цілісності та неподільності нашої території”, – запевнила спікерка.

Щодо ймовірності визнання так званих «ДНР» і «ЛНР» вона зауважила, що у складі України немає жодних «республік», а є ОРДЛО. І якщо обговорювати регіональний референдум, то – відповідно до нашої Конституції – можна лише говорити про загальноукраїнський плебісцит. І якщо питання «республік» винесуть на місцевий референдум, очевидно, він буде незаконним

Чи втримаються українці, чи вистоїть Київ? Це турбує нині увесь західний світ. Ірина Верещук наголосила: ми впевнені у ЗСУ, але Україні потрібна допомога.

“Ми розраховуємо на підтримку. На британський народ і державу. І дякуємо за кожен фунт, витрачений британськими платниками податків на допомогу Україні. В цей момент нам конче необхідні засоби ППО, бо путін безжально бомбардує нас із неба, ми втрачаємо багато життів мирних громадян: дітей, жінок… А ми не маємо можливості захиститися. На землі наша армія робить неможливе, але в небі потребуємо захисту. І якщо він буде, я зможу впевнено сказати, що путін ніколи не візьме Київ”, – відповіла Верещук на запитання британського журналіста.

Ірина Верещук також зауважила, що українська розвідка інформує про потенційну загрозу використання росією хімічної зброї: «Рф готується до жахливої провокації, оперуючи міфічними «біолабораторіями», аби потім звинуватити у цьому Захід. Але всі речі, які ми спільно робимо із американцями чи британцями, є офіційними і публічними. Проте, росія хоче застосувати хімічну зброю і зараз наше населення вивчає, що слід робити у разі такої атаки».