burger

Кримчани, вимушено призвані в армію рф, є жертвами збройного конфлікту і не підлягають кримінальному переслідуванню Україною

Опубліковано 18 Березня 2022 року, о 18:04

Представництво Президента України в АР Крим має інформацію, що росія активно мобілізує мешканців тимчасово окупованого півострова для участі у війні проти України. Громадян, які з 2014 року примусово служили строкову в російській армії, залякують покаранням з боку української влади.

Відтак, згадане Представництво звернулося до громадян України в Криму, яких рф примушує воювати проти України.

Окупант таким чином порушує норми міжнародного права та національне законодавство. Кримчани, вимушено призвані в армію рф або інші незаконні формування, є жертвами збройного конфлікту, а не злочинцями. Отже, вони не підлягають кримінальному переслідуванню владою України.

Натомість інформація про таке переслідування Україною призовників-кримчан є російським фейком, націленим на залякування населення півострова.

Представництво вже публікувало інструкції, як українці в Криму можуть уникнути примусової мобілізації і як діяти, якщо росія вже відправила їх воювати проти України:

Але слід знати, що відповідальність відповідно до ст. 438 КК України таки настане в тому випадку, якщо призовник виконував злочинні накази, що призвели до жертв серед цивільних чи руйнувань об’єктів інфраструктури.