burger

Ірина Верещук: «Рішенням Уряду від завтра, 23 березня, завезення гуманітарної допомоги з-за кордону принципово спрощено»

Опубліковано 22 Березня 2022 року, о 22:01

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла про рішення Уряду максимально спростити проходження закордонної гуманітарної допомоги будь-якому отримувачу в Україні.

Сьогодні на засіданні Уряду прийняли постанову, згідно з якою для завезення гуманітарної допомоги потрібен лише один документ — декларація, яка заповнюється дуже швидко. Вказуємо відправника, отримувача, фактичне місце розвантаження, вид допомоги. Це все.

Якщо це гуманітарна допомога державі Україна, спрямувати її можна на ВЦА чи профільне міністерство. Якщо конкретній громаді — вказуйте її отримувача і везіть тому, кому ця допомога призначена.

Скасовуємо також перелік товарів, які визнавалися гуманітарною допомогою. Це означає, що можна везти всі легальні товари, які ви заявляєте як гуманітарну допомогу. Без будь-яких обмежень. Тепер не потрібно отримувати будь-які довідки від ВЦА чи інших органів влади, щоб завезти гуманітарний вантаж. Це ще більше заощадить час на доставці.

По міжнародній лінії маємо домовленості з 14 європейськими країнами щодо бездозвільного проїзду для перевізників гуманітарних вантажів в Україну. Наразі це: Польща, Словаччина, Австрія, Угорщина, Румунія, Німеччина, Італія, Литва, Латвія, Естонія, Словенія, Молдова, Чехія та Туреччина. Йдеться про звільнення українських перевізників від будь-яких додаткових умов, зокрема – від необхідності оформлення дозволів на міжнародні вантажні перевезення через вказані країни. Низка країн ЄС також звільнила українських перевізників від сплати за користування дорогами своїх країн.

Дякуємо тисячам водіїв, пакувальників та волонтерів, які щодня працюють, аби гуманітарні вантажі отримували наші люди по всій країні!

Разом ми сила!

Разом ми переможемо!