burger

Ірина Верещук: «З початку окупації з Маріуполя евакуювано майже 45 тисяч мешканців, ще близько 100 тисяч залишаються у небезпеці»

Опубліковано 22 Березня 2022 року, о 19:51

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, розповіла про поточну ситуацію у Маріуполі в інтерв’ю для радіо «НВ».

За словами посадовиці, в місті вже давно гуманітарна катастрофа. Місто постійно під ворожим вогнем, від якого мешканці ховаються у підвалах – без їжі, води, опалення, освітлення.

За увесь період, поки здійснюється евакуація, вдалося врятувати біля 45 тисяч мешканців Маріуполя. Але залишилось щонайменше біля 100 тисяч мирних громадян. Окупанти не лише цілеспрямовано знищують місто – вони не дають вивезти людей гуманітарними коридорами чи доставити їм все необхідне.

“Від початку окупації 45 тисяч маріупольців змогли евакуюватися, але ще там залишилось понад сто тисяч людей. Зрозуміло, що темпи, з яким люди зараз виходять з Маріуполя (вчора їх вийшло понад 3 тисячі – Авт.), нас не влаштовують. Уявіть, що потрібно вивезти 100 тисяч, а в них немає їжі, вони без води та ліків, окупант не дозволяє підвести ані продукти, ані медикаменти”, – розповідає Ірина Верещук.

Але, як зауважує міністерка, вже сформована чітка позиція та реакція світової спільноти на геноцид в Маріуполі, який там вчиняє путін.

“Це вже бачать Шарль Мішель, Джозеф Байден, і інші. Я впевнена, це буде кваліфіковано як міжнародний військовий злочин, за який настане велика відповідальність не тільки путіна, а й тих, хто сьогодні не дозволяє відкрити гуманітарні коридори”, – упевнена очільниця Мінреінтеграції.