burger

«Російські військовополонені мають працювати на Україну», – Ірина Верещук

Опубліковано 22 Березня 2022 року, о 19:44

У структурі Мінреінтеграції створено Національне інформаційне бюро (НІБ), що узагальнює інформацію, яку мають Мінюст, МВС, Офіс Генпрокурора, СБУ, Міноборони і ЗСУ. Йдеться про дані стосовно зниклих безвісті, полонених (військових і цивільних) з обох сторін. Необхідність такого органу очевидна: дедалі в Україні зростає число російських військовополонених, а також – мирних жителів України, що зникли безвісті в окупованих чи прифронтових зонах. Є також полонені і з нашого боку.

В своєму інтерв’ю радіо «НВ» Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зауважила, що наразі точну кількість, зокрема військовополонених, озвучити складно. Але робота триває.

“Ще немає їх точної кількості – ми лише збираємо зусюди дані, адже полонені перебувають в утриманні різних відомств – при військових частинах, у СІЗО, СБУ тощо. А от із системи ЗСУ, де вони теж є, і стоять на котловому забезпеченні, нагадаю, й лікуються за наш рахунок, така інформація лише почала приходити, бо люди зайняті війною. Станом на 20 березня їх було понад п’ятсот. Але гадаю, що незабаром бачитимемо 700 чи й більше військовополонених”, – прокоментувала очільниця Мінреінтеграції.

Натепер, як запевняє Ірина Верещук, спеціальних таборів для полонених Україна не має, бо країна не збиралась воювати. Але міжнародне гуманітарне право вказує, що вони мають бути.

Проте полонені росіяни (і Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) це бачить!), не скаржаться на ті умови, які ми надаємо,- вони перебувають у нормальному стані.

“Ми не орда й не варвари, ми поводимося як цивілізовані люди і воїни, які вміють воювати та поважають правила і закони війни”, – резюмувала Ірина Верещук..

“Так, тут не все просто, й мені деколи доводиться доводити Червоному Хресту, що якщо ми поважаємо гуманітарне право, то слід вимагати і від супротивної сторони такої ж поваги до нього, а не мовчки спостерігати, коли постійно, тотально і цинічно порушується буква закону. На жаль, МКЧХ діє дуже повільно, але все ж таки певні кроки є”, – розповіла Віцепрем’єр-міністр.

Також вона повідомила, що російська сторона підтвердила утримання 158 наших полонених. Саме стільки відповідних карток рф подано через МКЧХ.

Щоби нарешті врегулювати роботу з полоненими, власне – аспекти їхнього обміну, зараз розробляється законопроєкт щодо поводження з військовополоненими.

“Щоб нарешті врегулювати роботу з полоненими, зараз розробляється законопроєкт щодо поводження з ними. В документ Мінреінтеграції внесло, до прикладу, свою правку. Вона передбачає долучати військовополонених до праці на відновлення України. Вони ж прийшли руйнувати і знищувати. Тому нехай працюють! Гадаю, депутати правку підтримають вже наступного тижня”, – прокоментувала законодавчу ініціативу міністерка