burger

Ірина Верещук: «Путін майже повністю знищів Маріуполь – необхідно всіх цивільних звідти евакуювати»

Опубліковано 23 Березня 2022 року, о 11:26

В інтерв’ю польському TVP World Віцепрем’єр-міністр – міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла про одне з найбільш постраждалих українських міст, які знищує окупант,- про Маріуполь. Евакуація звідти проходить складно.

«В місті не залишилось інфраструктури, води, тепла, зв’язку, їжі – нічого. Щодня ми намагаємось евакуювати по 3-4 тисячі людей, які йдуть пішки. Деколи їм доводиться долати по 10-20 кілометрів, – повідомила очільниця Мінреінтеграції. – Люди втомлені, голодні, в них немає можливості добре одягтися. Тому наші волонтери і автобуси добираються до цих мирних жителів, забирають їх з вулиці й вивозять до Запоріжжя».

Ірина Верещук розповіла, як маріупольці виходять з-під вогню, долаючи страх. За її свідченням, є дуже багато випадків, коли окупанти застосовують зброю, стріляючи в біженців, не дозволяють допомогти їм, особливо хворим та знесиленим.

«Серед маріупольців чимало тих, кому необхідна негайна допомога. На щастя, допомагають місцеві лікарі. Вони дуже стомлені, але продовжують працювати. Є також волонтери, які на власних автомобілях намагаються доставити хоча б невелику кількість їжі та ліків”, – уточнила Ірина Верещук.

 

За її даними, Червоний Хрест та ООН не мають доступу до міста. Щодня представники цих організацій просять встановити гуманітарний коридор – але доїхати туди їм поки що не вдається.