burger

Щоденно НІБ обробляє та фіксує близько 300 запитів щодо пошуку зниклих людей внаслідок воєнних дій

Опубліковано 24 Березня 2022 року, о 18:28

Щоденно Національне інформаційне бюро обробляє та фіксує близько 300 випадків щодо пошуку інформації про військовополонених та загиблих, утримуваних рф цивільних осіб, зниклих безвісти осіб внаслідок російсько-української війни.

Від початку роботи НІБ, з 17 березня, було створено різні канали комунікації для осіб, які хочуть знайти або ж поділитися інформацією.

Відтак, у цілодобовому режимі працює «Гаряча лінія» НІБ за номерами:

1648 та +38 (044) 287-81-65.

Також повідомлення приймаються на електронну пошту [email protected].

Крім того, функціонує сайт НІБ – nib.gov.ua, де розроблена спеціальна форма для запитів осіб, які шукають родичів, що ймовірно, потрапили в полон під час російсько-української війни.

Чим більше даних буде внесено особою, що розшукує, тим легше буде знайти розшукувану особу.

Такий же алгоритм має й чат-бот у Telegram – @nib_uncp_bot. Усі запити та повідомлення про надання інформації з Telegram надходять на електронну пошту НІБ. Повідомлення обробляються, у разі наявності інформації – вона оперативно надається запитувачам.

Додамо, що на сайті НІБ також розміщено зразок Картки-повідомлення про взяття в полон військовослужбовців рф відповідно до Женевської конвенції (ІІІ) про поводження з військовополоненими від 12.08.1949. Після того, як НІБ отримує заповнені картки-повідомлення, їх передають до Центрального агентства з розшуку Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Довідково по Національне інформаційне бюро.

Виконання функцій Національного інформаційного бюро відповідно до розпорядження КМУ від 17.03.2022 № 228-р покладене на державне підприємство «Український національний центр розбудови миру», що перебуває у сфері управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Для чого створено орган, його мета:

Створення Національного інформаційного бюро є міжнародно-правовим зобов’язанням України у зв’язку з початком війни.

НІБ діє відповідно до міжнародного гуманітарного права, зокрема – Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими та Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року.

Метою органу є централізація інформації про військовополонених, хворих та зниклих безвісти осіб, а також загиблих з обох сторін конфлікту.