burger

Ми всіх знайдемо! – Ірина Верещук про тих, хто заробляє на полонених

Опубліковано 25 Березня 2022 року, о 16:34

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, яка очолює Координаційний штаб з питань поводження із військовополоненими, в ефірі телеканалу «UA Перший» розповіла про особливості обміну полоненими військовослужбовцями та цивільними.

Вона нагадала про вчорашній перший повноцінний обмін полоненими з російською стороною за формулою 10х10 військовослужбовців. Також Україна віддала 11 російських моряків, повернувши 19 наших цивільних моряків із судна «Сапфір».

“У нас є можливість обмінювати військових, але ще не вирішене питання, що робити із нашими міськими головами, журналістами, активістами, які зараз фактично є заручниками, яких Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) називає інтернованими. Як тепер бути з ними, як міжнародне гуманітарне право має їх захистити?” – ставить питання очільниця Мінреінтеграції.

Вона нагадує, що Україна не бере в полон, а точніше – в заручники, – цивільних з боку супротивника. Адже Україна – не держава-терорист. Відповідно, виникає складність: на кого обмінювати наших цивільних співгромадян, які були викрадені окупантами.

На думку Ірини Верещук, наразі слід говорити про досягнення адекватного паритету в обмінах із російською стороною та ще про одну важливу проблему. Адже питання обміну полонених деінде перетворюється на певний вид бізнесу, вже є випадки, коли до рідних полонених телефонують і вимагають викуп.

“Як правило, так звані «ЛНР» та «ДНР» на цьому заробляють. Потрібно, щоб люди знали, що саме в таких випадках слід робити. Зокрема, повідомляти і наше нещодавно створене Національне інформаційне бюро. Ми також знаємо і про застосування тортур до полонених”.

Ірина Верещук повідомила, що імена катів, а також тих, хто заробляє на полонених, – швидко стають відомі.

“У щоденних звітах я навіть зачитую прізвища, щоби ті, хто вчинюють ці злочини, знали, що сучасні технології дозволяють ідентифікувати їх. Ми знайдемо всіх тих покидьків. Відповідальність для них  буде невідворотною”, – висловила упевненість Ірина Верещук.