burger

«Вимагаємо від рф повернення депортованих мешканців Маріуполя та сподіваємось на сприяння Червоного Хреста!» – Ірина Верещук

Опубліковано 26 Березня 2022 року, о 6:00

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук висловила сподівання, що Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ)розгляне звернення України щодо долі українських громадян, примусово переміщених до рф.

У зверненні наша країна рішуче засуджуєпримусову депортацію мирного населення росією. А також висловлює своє занепокоєння наміром Червоного Хреста відкрити офіс у ростові-на-дону – саме для роботи з примусового депортованими до рфукраїнцями.

Українських громадян відокремлюють від сімей і примусово переміщують у віддалені регіони рф, говориться у зверненні. Уряду України відомо, щоросійські війська викрали понад 2 тис. українських дітей і їх місцезнаходження невідоме. Відомі ічисленні випадки викрадення, взяття в заручники і жорстокого поводження із цивільними громадянами з боку окупанта. Зокрема, у рф в них відбираютьукраїнські паспорти, заважають виїзду з російської території.

Такі дії рф – явне порушення Четвертої Женевської конвенції, яка забороняє вивезення або здійснення індивідуальних чи масових примусових переміщень осіб, які перебувають під захистом, з окупованої території на територію держави-окупанта чи будь-якої іншої країни, незалежно від мотивів цієї евакуації/переселення. У міжнародних збройних конфліктах такі акти є військовими злочинами.

Відтак, український Уряд занепокоєний з приводу інформації про намір МКЧХ відкрити офіс у ростові-на-дону для роботи з українськими громадянами, примусово переселеними у рф. Адже посилення інституційної присутності комітету в росії може неправильно інтерпретуватися рф задля легітимізаціїтаких силових переміщень. І цей крок може спонукати державу-агресора посилювати ціпереселення, що погіршить і без того драматичну ситуацію.

Українська сторона наполегливо закликає МКЧХ зосередитися насамперед на вирішенні проблеми примусового переміщення громадян України ісприяти їх швидкому поверненню. Слід запросити у рф відомості про наших громадян, зокрема – військовополонених, яких утримує росія, та захистити їх від жорстокого, нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження.

«Україна офіційно звернулася  до президентаПетера Маурера МКЧХ з вимогою отримати від рф списки усіх наших громадян, які примусово депортовані окупантами з Маріуполя, і забезпечити для них можливість повернутися в Україну», – наголосила Ірина Верещук. 

Вона запевнила, що повідомить громадськість про результати розгляду звернення, щойно вони стануть відомі.

Також Україна просить МКЧХ активізувати зусилля з безпечного функціонування узгоджених з українським Урядом гуманітарних коридорів для проходу мирного населення з блокадних міст на безпечну територію.