burger

Ірина Верещук: «примусово депортованим до рф слід якнайшвидше виходити на зв’язок – усім допоможуть»

Опубліковано 27 Березня 2022 року, о 11:30

Сьогодні в ефірі телеканалу «Інтер» Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла про поточну ситуацію щодо примусової депортації окупантом українських громадян на територію рф та боротьбу влади за повернення цих людей.

Вона зауважила, що чітко негативною була реакція української сторони на спробу МКЧХ відкрити своє представництво в російському ростові-на –дону.

“Ми давно співпрацюємо із Червоним Хрестом і знаємо, що його представники насправді не впливають на ситуацію. Росія їх використовує. Напередодні президент Комітету Петер Маурер відвідував Київ. Український Уряд доніс йому свою позицію щодо організації роботи гуманітарних коридорів. Згодом він поїхав у російську столицю – і всі бачать результат”.

Щодо згаданого представництва в ростові-на –дону – ще не факт, що воно справді з’явиться. Адже росія ще думатиме, чи потрібно це їй. В будь-якому разі імідж МКЧХ в очах міжнародної спільноти вже має не надто привабливий вигляд, – відверто говорить очільниця Мінреінтеграції.

Наразі Україна має відомості про майже 40 тисяч примусово депортованих наших громадян із української території до рф, серед яких дуже багато дітей. Зараз триває робота над встановленням їхніх даних.

“Рекомендую всім силоміць вивезеним людям вийти на зв’язок та передати українській стороні свої контактні дані. Аби ми розуміли, де саме вони перебувають, і могли готувати термінові запити через ООН та інші міжнародні структури для їх повернення. Якщо забиратимуть паспорти, слід робити все можливе, аби документи залишалися при особі. Ми відновимо їх у «Дії», коли людина дасть про себе знати. Цей механізм ми наразі опрацьовуємо”, – поділилася рекомендацією Ірина Верещук.

Що стосується викрадених окупантом українських чиновників, активістів, волонтерів та журналістів, то посадовиця зауважила, що їх внесли у реєстр і Україна звернулася до МКЧХ з вимогою визначити статус цих людей, бо вони не є полоненими юридично.

“Це незаконно утримувані заручники. Тому рф має віддати їх нам без жодних обмінів. Наразі це питання вирішується. Так само розмовляємо і про цивільних російських водіїв: десятки їх зараз перебувають на ужгородському, чернівецькому й інших напрямках. А також членів екіпажів російських суден. Тобто, існує велика проблема і ми працюємо над її вирішенням”, – підсумувала Віцепрем’єр.