burger

Примусова депортація, вбивства, сексуальне насильство: про злочини окупантів має знати увесь світ – Ірина Верещук

Опубліковано 31 Березня 2022 року, о 17:20

Під час брифінгу в медіа-центрі “Україна” Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла про злочини, які вчиняють окупанти на українській землі.

Вона повідомила, що із Маріуполя врятувалися приблизно 75 тисяч мешканців. Близько 100 тисяч залишилися і потребують негайної евакуації. Ще приблизно 45 тисяч людей окупанти насильницьким способом депортували в так звану ДНР та росію.

 «Примусова депортація – це ще одна трагедія і наслідок російського вторгнення», – сказала Ірина Верещук.

Вона навела приклад Кіри Обединської з Маріуполя, яку примусово вивезли у так звану ДНР.

 «Я офіційно звернулася до Тетяни Москалькової, Уповноваженої з прав людини в російській федерації з вимогою повернути дівчинку, – повідомила Ірина Верещук. – Під час російського вторгнення вона втратила батька, мама померла раніше. У неї залишився дідусь, який на неї дуже чекає. Вона має повне право повернутися додому. Її долю не повинні вирішувати ті, хто намагається диктувати свій світоустрій. За вчинені злочини вони понесуть покарання».

За словами посадовиці, російські військовослужбовці вчиняють величезну кількість кримінальних злочинів на тимчасово окупованих територіях. Це вбивства, знущання, мародерство, зґвалтування та інші. Їх фіксує Генеральна прокуратура України.

«Але найбільше вражають злочини сексуального характеру. Вони не мають терміну давності. Окупанти знущаються над нашими дітьми, неповнолітніми дівчатами, жінками. Про такі факти свідчать жінки, яким вдалося вийти з Маріуполя. Про це має знати весь світ», – сказала Віцепрем’єр-міністр.