burger

Ірина Верещук: «Офіційні гуманітарні коридори – це реальна можливість порятунку. Інші – пастка»

Опубліковано 3 Квітня 2022 року, о 13:46

В ефірі телеканалу «Україна 24» Віцепремєр-міністр  Ірина Верещук запевнила, що українська влада зробить усе, щоб мирні мешканці Маріуполя змогли евакуюватися. 

“Станом на зараз 17 автобусів заповнені людьми, що виїхали із Бердянська, та чекають у Василівці. Але їх, як це неодноразово було, росіяни не пропускають на блокпості. Проте ми знаємо, що робити, щоб ці люди потрапили до Запоріжжя сьогодні увечері. Ситуація ускладнена тим, що нас із Бердянська не впускають до Маріуполя. І цей шлях довжиною 84 кілометри містяни мають якось подолати. Найближче місце, куди можна дістатися, це кільце на в’їзді у Бердянськ. Саме там збираємо людей, саджаємо в автобуси і потім, долаючи 15 блокпостів, уже їдемо до Запоріжжя”, – пояснила посадовиця.

Попередньо підсумовуючи роботу недільних гуманітарних коридорів, Ірина Верещук зауважила, що на Луганщині сьогодні вони лише частково спрацювали, оскільки тривають обстріли і окупант не дотримується там режиму припинення вогню.

Йдеться, передусім, про Рубіжне й Попасну.

“Але потроху там рухаємося: дякую голові обласної ВЦА Сергію Гайдаю і всім волонтерам – вони наші герої!” – наголосила очільниця Мінреінтеграції.

Ірина Верещук порадила громадянам обов’язково користатися офіційними гуманітарними коридорами – щоб напевне себе убезпечувати.

“Якщо нами оголошено про відкритий гуманітарний коридор і централізовано здійснюється евакуація, громадянам слід неодмінно користатися цією можливістю переміститися у безпечніші райони. Адже пізніше її може й не бути”. 

Разом з тим, чиновниця порадила – якщо офіційних коридорів немає, чи росія заявляє про роботу якихось своїх «коридорів», які українська влада не підтверджує – не ризикувати! Не користатися сумнівними маршрутами. Бо це пастка, яка може коштувати життя.