burger

Уповноважена з прав дитини, омбудсмен та Генпрокурор об’єднуються для захисту українських дітей від примусового усиновлення в рф

Опубліковано 8 Квітня 2022 року, о 10:37

Відкривається ще один вид злочину окупантів на українській землі: викрадення наших дітей. Їх спочатку примусово вивозять на територію ДНР, ЛНР, а потім збираються доправляти в рф та роздавати російським родинам.  

Про це повідомила радник-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук на своїй сторінці у Фейсбук.

Вона розповіла про чисельні сигнали, що російська влада готує зміни до законодавства, які дозволять росіянам усиновлювати українських дітей за спрощеною процедурою.

Дійсно, російські ЗМІ вже активно поширюють таку інформацію. Держдума готується вносити правки у «дорожню карту» усиновлення до 13 квітня. А поки що в рф діє тимчасова схема з оформлення опікунства.

Як цинічно стверджують російські інформаційні кола, в сім’ях рф спостерігається високий «попит» на дітей «з Луганська та Донецька».

Україна та українська влада  не можуть не відреагувати на подібні злочинні наміри.

Таке усиновлення – це порушення прав дитини. Зокрема, норми Конвенції ООН про права дитини. А примусова депортація  цивільного населення (адже в даному випадку ніхто не питав дітей про їх бажання переселення) заборонена Женевською Конвенцією від 1949 року.

Також варто нагадати, що – згідно з вимогами ст.283 Сімейного кодексу України – усиновлення іноземними громадянами дітей-громадян України має відбуватися за згодою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей. В Україні таким органом є Національна  соціальна сервісна служба України.

Усиновлення іноземцями без погодження з офіційними органами України, є незаконним.

До речі, в 2014 році  росія вже реалізовувала такий собі проект «Поїзд надії», під прикриттям якого до рф могли потрапити українські діти. Ідея «Поїзда»: з Москви в різні регіони рф відправлявся спеціальний потяг з охочими усиновити дитину. І саме тоді, в 2014 році цей потяг приїжджав в окуповані Севастополь і Сімферополь.

Відтак, уповноважена з прав дитини Дар’я Герасимчук спільно з омбудсменом Людмилою Денисовою та офісом Генерального прокурора Ірини Венедіктової – об’єднуємо зусилля, щоб запобігти цьому протиправному злочину та захистити українських дітей від примусового вивезення та усиновлення в рф.