burger

Розпочалося відновлення населених пунктів у семи областях України, де повністю або частково припинені бойові дії

Опубліковано 12 Квітня 2022 року, о 20:37

Про це повідомили у Офісі Президента.

На території Житомирської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей розташовано понад 6 тис. населених пунктів. З них майже 1,5 тис. перебували під окупацією. Із цих регіонів зібрано дані щодо руйнувань.

Наразі у звільнених від російських військ регіонах відновлюється критична інфраструктура: газове забезпечення, постачання електроенергії, водопостачання та водовідведення, послуги мобільного зв’язку та інтернету; у понад 300 населених пунктах поновлено роботу АЗС. Відновлюють також роботу медичні заклади, аптеки, продовольчі крамниці, ЦНАПи, заклади середньої освіти, виші, банки, відділення Укрпошти.

У 38% населених пунктів уже активували роботу органи місцевого самоврядування та їхні виконавчі органи.

Жваво йде розмінування: розміновано 168 населених пунктів із тих, що перебували під окупацією. Відкрито тимчасовий насипний міст у Романівці, що з’єднує Ірпінь, Бучу, Гостомель, Ворзель із Києвом. Роботи тривали п’ять днів і велися цілодобово.

На території Київської області працює 128 штабів Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Залишається окупованою частина Харківської області. Там тривають бої. Проте, на дорозі M-03 від Харкова до звільненого Чугуєва триває прибирання залишків знищеного окупантами цивільного транспорту та ворожої військової техніки. На трасі М-18 Мерефа – Лозова проводять ямковий ремонт. Цими дорогами пролягають евакуаційні маршрути з регіону.

Активно відновлює інфраструктуру Сумщина. У Сумах комунальники, місцеві жителі та волонтери проводять санітарне очищення вулиць, вивозять сміття. У домівках мешканців двох районів Тростянця та села Люджа вже є світло. В Охтирці підключають житлові будинки до водопостачання.

На Чернігівщині розпочато влаштування тимчасових переправ біля сіл Смолин та Якубівка.

Крім того, вже майже тиждень ведуться відновлювальні роботи на Житомирській трасі: її прибирають, розчищають від понівечених автівок і техніки, паралельно демонтують зруйнований міст поблизу Стоянки та споруджують тимчасову переправу. Будують і тимчасові переправи через річки Грезля та Ірша Коростенського району. Здійснюється розмінування села Веселівка.

Нагадаємо, з резервного фонду буде виділено перший мільярд гривень на відновлення: Кабінет Міністрів України вже ухвалив рішення надати кошти на ліквідацію наслідків воєнних дій. Київська область отримає 400 млн грн, Чернігівська – 250 млн грн, Сумська – 250 млн грн, Житомирська – 100 млн грн.

Поточні ремонтні роботи розпочато в багатьох населених пунктах, впродовж місяця-півтора планується їх завершити.